Wprawdzie przyszły już pierwsze deszcze i chłody, ale na szczęście gdzieniegdzie można jeszcze kupić całkiem smaczne maliny. Warto przygotować coś ciekawego z ich dodatkiem. Ja dziś zapraszam Was na leniwe pierogi z malinami.
przepis na leniwe pierogi z malinami
składniki:
- 500 g twarogu
- 4 jajka
- 150 g mąki + mąka do podsypania ciasta
- 50 g masła
- bułka tarta
- koszyczek malin
przygotowanie:
- Do sera wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Lekko solimy.
- Wyrabiamy ciasto do czasu, aż uzyskamy gładką masę.
- Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy wałek o średnicy ok. 3 cm. Wałek lekko spłaszczamy nożem i kroimy na kawałki szerokości 2-3 cm.
- Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
- W międzyczasie topimy masło i dodajemy do niego bułkę tartą. Lekko zarumieniamy.
- Ugotowane pierogi odcedzamy i dodajemy do bułki. Delikatnie mieszamy, aby pierogi pokryły się nią pokryły. Na koniec dodajemy maliny.
Smacznego!
Po prostu uwielbiam leniwe! Nie próbowałam z malinami,ale spróbuję i na pewno będą pyszne :)
Dzięki za odwiedziny. Polecam leniwe z malinami są pyszne :-)