Nie jestem wprawdzie weganinem, ale w miarę możliwości staram się redukować wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również nabiał. Ostatnio trafiłem na niezwykle ciekawy przepis na makaron z kurkami w sosie śmietanowym, gdzie śmietanę z mleka krowiego zastąpiono „śmietaną” ze słonecznika. Znajdziecie go na blogu ervegan.com. Wierzcie lub nie, ale po odpowiednim doprawieniu, naprawdę jedno doskonale imituje drugie, szczególnie jako dodatek do sosu.
przepis na wegański makaron z kurkami w sosie śmietanowym
składniki:
- 600 g kurek
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju sałatkowego (np. oliwy z oliwek)
- 1 łyżka białego wina
- pęczek natki pietruszki
przygotowanie:
- Zaczynamy od namoczenia słonecznika. Zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na minimum 30 minut.
- Namoczonego słonecznika kilkukrotnie płuczemy, aż woda będzie klarowna.
- Dodajemy do niego sok z cytryny, olej i białe wino i zalewamy letnią wodą do ok. ¾ wysokości. Miksujemy blenderem do czasu uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
- Gdy masa będzie już zmiksowana dodajemy powoli wodę i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję śmietany. Można jeszcze odcisnąć przez sito lub gazę.
- Doprawiamy doi smaku solą i pieprzem.
- Kurki w miarę potrzeby oczyszczamy, następnie dokładnie płuczemy.
- Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Przesmażamy je nieco na odrobinie oleju, a następnie dodajemy odcedzone kurki.
- Dusimy je pod przykryciem 10 minut na wolnym ogniu, następnie zwiększamy moc i redukujemy uzyskany sos.
- Na koniec dodajemy „śmietanę” ze słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy całość do smaku.
- Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Ugotowany mieszamy z sosem.
Smacznego!