Proste bułki

na 12 kwietnia 2011 49 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (12 głosów, średnia: 4,17 z 5)
Loading...
Czy można sobie wyobrazić coś lepszego na śniadanie niż świeże pieczywo? Niestety, jeśli nie dysponujemy automatem do pieczenia, musimy wstać nieco wcześniej niż pozostali domownicy. Ale warto, bo ich zadowolone miny wynagrodzą nam to poświęcenie.
Przepis na poniższe bułki znalazłem na forum Gazety.pl, a podzieliła się nim Sylwia1607.
proste bulki

przepis na proste bułki




Przygotowanie: 15 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Ilość porcji: 8 bułek

składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml letniej wody

przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić około 5 minut. Najlepiej robić to dłonią, bo ciasto drożdżowe to lubi, ale można tez mikserem. Powinno osiągnąć taką konsystencję, by łatwo odchodzić od ścianek.
  2. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na oprószony mąką blat, lekko wyrabiamy i dzielimy na 8 części.
  3. Formujemy bułki i układamy na blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.
  4. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 200st.C.

Smacznego!

proste bulki 2

 

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

49 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

Strony odnoszące się do tego wpisu

  1. Bułeczki na śniadanie | 17 października 2014
  1. Marta napisał(a):

    Muszę powiedzieć ze bułki rewelacyjne
    Dziś zrobiłam 8 szt i żałuje ze tylko tyle
    Mega pyyyyszne

  2. Ann napisał(a):

    A czy dodając więcej cukru mniej soli i owoce wyjdą bułeczki słodkie? Probował ktoś? Kusi mnie taki experyment

  3. Nesmiris napisał(a):

    Wczoraj je zrobiłam jako drugie w moim życiu ;) Pierwsze robiłam z innego przepisu bez drożdży i były smaczne ale twarde i zbite. Te natomiast wyszły pyszne, mięciutkie i pulchniutkie :D Przy formowaniu obtoczyłam trochę w mące bo się kleiły do silikonowej stolnicy i skórka wyszła dosyć mączna – myślę dziś posmarować je przed pieczeniem, roztrzepanym jajkiem żeby lepsza skórka była :) Ale serdecznie dziękuję bo to już kolejny przepis z tej strony, który jest naprawdę super :)

  4. PoPolskuWdubaju napisał(a):

    A najlepiej smakuja z masłem i pasztetem z Polski w tłusty czwartek w odległym Dubaju. Pyyyyycha!!!

  5. Katia napisał(a):

    Do gotowego, wyrosnietego ciasta dodaje świeżego poszatkowanego szpinaku! Efekt podwójnie zachwyca! O smaku nie wspominam, a i co najwazniejsze-wzrastaja wartości odżywcze pieczywa;)
    Wielkie dzieki za prosty przepis! Nie raz buły zagoszczą na naszym stole;)

  6. Doda napisał(a):

    Mi niestety nie chce rosnąć ciasto niewiem dlaczego

  7. EwciaK napisał(a):

    cuuudooowne bułeczki! zrobiłam z wieksza ilością mąki bo ciasto wyda ło mi sie rzadkie ale poza tym po wielu próbach różnych przepisów wreszcie jestem zadowolona z bułeczek! dziękuję za przepis! :)

  8. Majka napisał(a):

    Moje wyrastają,użyłam trzech rodzaji mąk.Jestem ciekawa ,piekę po raz pierwszy.

  9. Majka napisał(a):

    Moje wyrastają,użyłam trzech rodzaji mąk.Jestem ciekawa ,piekę po raz pierwszy.

  10. Majka napisał(a):

    MojeWłaśnie rosną.Jestem ciekawa czy wyjdą.Użyłam trzech różnych mąk.

  11. Basia napisał(a):

    Naprawdę smaczne bułki, moje dzieci zachwycone:)

  12. agga napisał(a):

    Pierwszy raz w życiu piekłam bułki udały się…pyycha

  13. Ina napisał(a):

    Już drugi raz piekę. Świetny przepis!

  14. Justyna napisał(a):

    Właśnie robię te bułeczki :P Ciasto pięknie rośnie ;-) Zaraz będę formować bułki i piec :D

  15. Ala napisał(a):

    Przepis super szybki. Niestety moje bułeczki wyszły bardzo twarde i z mocnym aromatem drożdży (choć i tak szybko zniknęły). Co mogłam popsuć? Właśnie robię drugie podejście, tylko z większą ilością mąki :)

  16. kinia.n napisał(a):

    Juz ustawilam na jutro budzik. :-) Mysle, ze moja rodzinka bedzie zachwycona. Takiego przepisu szukalam od dawna

  17. Julia napisał(a):

    Bardzo spodobała mi się ta strona, taka pozytywna i profesjonalnie zadbana :-) myślę, że zacznę od tych bułeczek i będę częściej odwiedzać w innych kwestiach :) rozglądam się i są tu super przepisy.. polecę znajomym! Wielki szacunek dla Pana Kuby :) a ja się biorę do pracy, na rano bułeczki będą jak znalazł :D

  18. Dorotka napisał(a):

    Robie je drugi raz ,ponieważ wyszły pyszne ,i co weekend będę je robić na śniadanko :)

  19. Diana napisał(a):

    Twoje bułeczki są po prostu pyszne, wróciłam po zakupach zapomniałam kupić pieczywko a byłam głodna i trafiłam na Twój przepis z wyrastanieniem i pieczeniem zeszło ok godz (piekę w prodiżu). bajka, zrobiłam z pieczarkami, srerkiem i parówkami mini zapiekanki a mama i brat zjedli tak. jesteś utalentowanym facetem!

    ps. zgadnij co dziś na kolację u mnie?:p

    • Kuba napisał(a):

      Hmmm – może na kolację była zapiekanka ziemniaczana? Tak strzelam, bo właśnie o niej myślałem :-) Cieszę się, że Ci bułki smakowały. Pozdrawiam!

  20. Rocksanka napisał(a):

    robiłam je dzisiaj z rana. :)

    to moje pierwsze w życiu bułeczki, a wyszły…. naprawdę rewelacyjne! :)

    cieplutkie, chrupiące, masełko się na nich rozpływało, rodzinka się zajadała. ^^ :)

    dzięki, dzięki za prosty i dobry przepis <3

    • skwarek napisał(a):

      Przepis wydaje się być bardzo prosty i tak samo smaczny! :)
      Czy można do tego uzyć zwykłych drożdży zamiast instant? Jeżeli tak to ile?

  21. Mateusz z runblog.pl napisał(a):

    A czy można użyć innej mąki?

    • Kuba napisał(a):

      Mateusz witam na blogu :-) Oczywiście, że tak – w zasadzie to zwykłe ciasto drożdżowe, więc możesz pokombinować z różnymi rodzajami mąki :-) Pozdrawiam!

  22. myniolinka napisał(a):

    jakie puchate! ja niestety należę to gatunku tych osób które zjadą tysiąc wymówek żeby rano nie wstać… nawet jeżeli ciasto w lodówce czeka… ale gdyby ktoś się poświęcił i je rano upiekł to moja wdzięczność będzie dozgonna :-))

  23. kass napisał(a):

    Zgadzam się z Tobą, takie świeże bułeczki na śniadanie są wspaniałe:)
    I tak jak piszesz, trzeba wcześniej wstać, troszkę popracować przy nich… ale zadowolenie rodziny – bezcenne!
    Pozdrawiam CIEPŁO:)

  24. atina napisał(a):

    nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeża bułeczka:)

  25. m.lollypops@gmail.com napisał(a):

    o widzę że stół zastawiony i kawał fajnego śniadanka u Ciebie

  26. majka napisał(a):

    To ja sie wpraszam na sniadanie :) Swietne buleczki.

  27. Jolanta Szyndlarewicz napisał(a):

    Kuba bułki rewelacja:) …można też zrobić bułki wieczorem, wstawić na noc do lodówki do wyrastania i rano upiec, oczywiście odrobinę je wcześniej ocieplając:) pozdrawiam ciepło

    • Kuba napisał(a):

      Dokładnie! Robiłem tez wersję z ciastem zostawionym na noc i miałem o tym wspomnieć w przepisie, a zapomniałem ;-)

  28. Majana napisał(a):

    Taka buła z masełkiem i dżemem na śniadanko to moje marzenie :)

  29. wiosenka27 napisał(a):

    Domowe bułeczki na śniadanie…pycha:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top