Proste bułki

na 12 kwietnia 2011 42 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (8 głosów, średnia: 3,88 z 5)
Loading...
Czy można sobie wyobrazić coś lepszego na śniadanie niż świeże pieczywo? Niestety, jeśli nie dysponujemy automatem do pieczenia, musimy wstać nieco wcześniej niż pozostali domownicy. Ale warto, bo ich zadowolone miny wynagrodzą nam to poświęcenie.
Przepis na poniższe bułki znalazłem na forum Gazety.pl, a podzieliła się nim Sylwia1607.
proste bulki

przepis na proste bułki




Przygotowanie: 15 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Ilość porcji: 8 bułek

składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml letniej wody

przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić około 5 minut. Najlepiej robić to dłonią, bo ciasto drożdżowe to lubi, ale można tez mikserem. Powinno osiągnąć taką konsystencję, by łatwo odchodzić od ścianek.
  2. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na oprószony mąką blat, lekko wyrabiamy i dzielimy na 8 części.
  3. Formujemy bułki i układamy na blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.
  4. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 200st.C.

Smacznego!

proste bulki 2

 

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

42 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

Strony odnoszące się do tego wpisu

  1. Bułeczki na śniadanie | 17 października 2014
  1. Katia pisze:

    Do gotowego, wyrosnietego ciasta dodaje świeżego poszatkowanego szpinaku! Efekt podwójnie zachwyca! O smaku nie wspominam, a i co najwazniejsze-wzrastaja wartości odżywcze pieczywa;)
    Wielkie dzieki za prosty przepis! Nie raz buły zagoszczą na naszym stole;)

  2. Doda pisze:

    Mi niestety nie chce rosnąć ciasto niewiem dlaczego

  3. EwciaK pisze:

    cuuudooowne bułeczki! zrobiłam z wieksza ilością mąki bo ciasto wyda ło mi sie rzadkie ale poza tym po wielu próbach różnych przepisów wreszcie jestem zadowolona z bułeczek! dziękuję za przepis! :)

  4. Majka pisze:

    Moje wyrastają,użyłam trzech rodzaji mąk.Jestem ciekawa ,piekę po raz pierwszy.

  5. Majka pisze:

    Moje wyrastają,użyłam trzech rodzaji mąk.Jestem ciekawa ,piekę po raz pierwszy.

  6. Majka pisze:

    MojeWłaśnie rosną.Jestem ciekawa czy wyjdą.Użyłam trzech różnych mąk.

  7. Basia pisze:

    Naprawdę smaczne bułki, moje dzieci zachwycone:)

  8. agga pisze:

    Pierwszy raz w życiu piekłam bułki udały się…pyycha

  9. Ina pisze:

    Już drugi raz piekę. Świetny przepis!

  10. Justyna pisze:

    Właśnie robię te bułeczki :P Ciasto pięknie rośnie ;-) Zaraz będę formować bułki i piec :D

  11. Ala pisze:

    Przepis super szybki. Niestety moje bułeczki wyszły bardzo twarde i z mocnym aromatem drożdży (choć i tak szybko zniknęły). Co mogłam popsuć? Właśnie robię drugie podejście, tylko z większą ilością mąki :)

  12. kinia.n pisze:

    Juz ustawilam na jutro budzik. :-) Mysle, ze moja rodzinka bedzie zachwycona. Takiego przepisu szukalam od dawna

  13. Julia pisze:

    Bardzo spodobała mi się ta strona, taka pozytywna i profesjonalnie zadbana :-) myślę, że zacznę od tych bułeczek i będę częściej odwiedzać w innych kwestiach :) rozglądam się i są tu super przepisy.. polecę znajomym! Wielki szacunek dla Pana Kuby :) a ja się biorę do pracy, na rano bułeczki będą jak znalazł :D

  14. Dorotka pisze:

    Robie je drugi raz ,ponieważ wyszły pyszne ,i co weekend będę je robić na śniadanko :)

  15. Diana pisze:

    Twoje bułeczki są po prostu pyszne, wróciłam po zakupach zapomniałam kupić pieczywko a byłam głodna i trafiłam na Twój przepis z wyrastanieniem i pieczeniem zeszło ok godz (piekę w prodiżu). bajka, zrobiłam z pieczarkami, srerkiem i parówkami mini zapiekanki a mama i brat zjedli tak. jesteś utalentowanym facetem!

    ps. zgadnij co dziś na kolację u mnie?:p

    • Kuba pisze:

      Hmmm – może na kolację była zapiekanka ziemniaczana? Tak strzelam, bo właśnie o niej myślałem :-) Cieszę się, że Ci bułki smakowały. Pozdrawiam!

  16. Rocksanka pisze:

    robiłam je dzisiaj z rana. :)

    to moje pierwsze w życiu bułeczki, a wyszły…. naprawdę rewelacyjne! :)

    cieplutkie, chrupiące, masełko się na nich rozpływało, rodzinka się zajadała. ^^ :)

    dzięki, dzięki za prosty i dobry przepis <3

    • skwarek pisze:

      Przepis wydaje się być bardzo prosty i tak samo smaczny! :)
      Czy można do tego uzyć zwykłych drożdży zamiast instant? Jeżeli tak to ile?

  17. A czy można użyć innej mąki?

    • Kuba pisze:

      Mateusz witam na blogu :-) Oczywiście, że tak – w zasadzie to zwykłe ciasto drożdżowe, więc możesz pokombinować z różnymi rodzajami mąki :-) Pozdrawiam!

  18. myniolinka pisze:

    jakie puchate! ja niestety należę to gatunku tych osób które zjadą tysiąc wymówek żeby rano nie wstać… nawet jeżeli ciasto w lodówce czeka… ale gdyby ktoś się poświęcił i je rano upiekł to moja wdzięczność będzie dozgonna :-))

  19. kass pisze:

    Zgadzam się z Tobą, takie świeże bułeczki na śniadanie są wspaniałe:)
    I tak jak piszesz, trzeba wcześniej wstać, troszkę popracować przy nich… ale zadowolenie rodziny – bezcenne!
    Pozdrawiam CIEPŁO:)

  20. atina pisze:

    nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeża bułeczka:)

  21. o widzę że stół zastawiony i kawał fajnego śniadanka u Ciebie

  22. majka pisze:

    To ja sie wpraszam na sniadanie :) Swietne buleczki.

  23. Kuba bułki rewelacja:) …można też zrobić bułki wieczorem, wstawić na noc do lodówki do wyrastania i rano upiec, oczywiście odrobinę je wcześniej ocieplając:) pozdrawiam ciepło

  24. Majana pisze:

    Taka buła z masełkiem i dżemem na śniadanko to moje marzenie :)

  25. wiosenka27 pisze:

    Domowe bułeczki na śniadanie…pycha:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top