Czy można sobie wyobrazić coś lepszego na śniadanie niż świeże pieczywo? Niestety, jeśli nie dysponujemy automatem do pieczenia, musimy wstać nieco wcześniej niż pozostali domownicy. Ale warto, bo ich zadowolone miny wynagrodzą nam to poświęcenie.
Przepis na poniższe bułki znalazłem na forum Gazety.pl, a podzieliła się nim Sylwia1607.
Przepis na poniższe bułki znalazłem na forum Gazety.pl, a podzieliła się nim Sylwia1607.

przepis na proste bułki
Przygotowanie: 15 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Ilość porcji: 8 bułek
składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 200 ml letniej wody
przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić około 5 minut. Najlepiej robić to dłonią, bo ciasto drożdżowe to lubi, ale można tez mikserem. Powinno osiągnąć taką konsystencję, by łatwo odchodzić od ścianek.
- Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na oprószony mąką blat, lekko wyrabiamy i dzielimy na 8 części.
- Formujemy bułki i układamy na blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.
- Pieczemy około 15-20 minut w temp. 200st.C.
Smacznego!
Wyprobowałam przepis. Jest świetny! Buleczki sa pyszne, skorka chrupiaca, srodek mieciutki. Dzieci zachwycone. Od tej pory ten przepis to moj numer jeden
Witaj, Chciałam zapytać czy jest możliwy na mąkę bezglutenowej?
Zamierzam niedługo robic:)
Niestety nie wiem – nie próbowałem takiej modyfikacji.
Bułeczki faktycznie ekspresowe, pyszne, tylko jakoś mało urosły…
Ale chyba wiem, dlaczego – obawiam się, że za długo dałam rosnąć samemu ciastu, a potem chciałam zrobić za ładne kulki i za długo nimi kręciłam w dłoniach :)
Obiecuję poprawę i info, jak wyjdą następnym razem.
I tak jak Nesmiris pisała, posmarowałam po wierzchu żółtkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody – skórka wyszła przepiękna, polecam :)
Bułeczki cudne. Chrupiące i syte… I ten zapach… :) Robi się je extra szybko. Mogę tylko polecić ten przepis!
Dzięki!
Muszę powiedzieć ze bułki rewelacyjne
Dziś zrobiłam 8 szt i żałuje ze tylko tyle
Mega pyyyyszne
Dzięki za opinię! Pozdrawiam!
Bułki robiłam i za pierwszym razem ciasto już po wyrośnięciu dalej było Trochę lejące wiec dodałam maki. Bo tak to kleiło się okropnie. Wyszły bardzo smaczne ale niziutkie. Za drugim razem zamiast 300g maki dałam 500g i wyszły puszyste i idealne. Będę często robiła bo są szybkie i smaczne, dzięki!
A czy dodając więcej cukru mniej soli i owoce wyjdą bułeczki słodkie? Probował ktoś? Kusi mnie taki experyment
Nie próbowałem tak robić, ale pewnie własnie otrzymasz klasyczne drożdżówki z owocami.
Wczoraj je zrobiłam jako drugie w moim życiu ;) Pierwsze robiłam z innego przepisu bez drożdży i były smaczne ale twarde i zbite. Te natomiast wyszły pyszne, mięciutkie i pulchniutkie :D Przy formowaniu obtoczyłam trochę w mące bo się kleiły do silikonowej stolnicy i skórka wyszła dosyć mączna – myślę dziś posmarować je przed pieczeniem, roztrzepanym jajkiem żeby lepsza skórka była :) Ale serdecznie dziękuję bo to już kolejny przepis z tej strony, który jest naprawdę super :)
Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam!
A najlepiej smakuja z masłem i pasztetem z Polski w tłusty czwartek w odległym Dubaju. Pyyyyycha!!!
Do gotowego, wyrosnietego ciasta dodaje świeżego poszatkowanego szpinaku! Efekt podwójnie zachwyca! O smaku nie wspominam, a i co najwazniejsze-wzrastaja wartości odżywcze pieczywa;)
Wielkie dzieki za prosty przepis! Nie raz buły zagoszczą na naszym stole;)
Mi niestety nie chce rosnąć ciasto niewiem dlaczego
Ciężko stwierdzić – może masz nieświeże drożdże, albo temperaturę za niską.
cuuudooowne bułeczki! zrobiłam z wieksza ilością mąki bo ciasto wyda ło mi sie rzadkie ale poza tym po wielu próbach różnych przepisów wreszcie jestem zadowolona z bułeczek! dziękuję za przepis! :)
Moje wyrastają,użyłam trzech rodzaji mąk.Jestem ciekawa ,piekę po raz pierwszy.
Moje wyrastają,użyłam trzech rodzaji mąk.Jestem ciekawa ,piekę po raz pierwszy.
MojeWłaśnie rosną.Jestem ciekawa czy wyjdą.Użyłam trzech różnych mąk.
Naprawdę smaczne bułki, moje dzieci zachwycone:)
Pierwszy raz w życiu piekłam bułki udały się…pyycha
Już drugi raz piekę. Świetny przepis!
Cieszę się, że Ci smakują. Pozdrawiam!
Właśnie robię te bułeczki :P Ciasto pięknie rośnie ;-) Zaraz będę formować bułki i piec :D
Cieszę się. Jak smakowały?
Przepis super szybki. Niestety moje bułeczki wyszły bardzo twarde i z mocnym aromatem drożdży (choć i tak szybko zniknęły). Co mogłam popsuć? Właśnie robię drugie podejście, tylko z większą ilością mąki :)
A ciasto dobrze wyrosło?
Juz ustawilam na jutro budzik. :-) Mysle, ze moja rodzinka bedzie zachwycona. Takiego przepisu szukalam od dawna
No i jak? Smakowały?
Bardzo spodobała mi się ta strona, taka pozytywna i profesjonalnie zadbana :-) myślę, że zacznę od tych bułeczek i będę częściej odwiedzać w innych kwestiach :) rozglądam się i są tu super przepisy.. polecę znajomym! Wielki szacunek dla Pana Kuby :) a ja się biorę do pracy, na rano bułeczki będą jak znalazł :D
Dzięki za miłe słowa. Jak smakowały bułki?
Kucharka ze mnie żadna :P Ale oczywiście były pyszne :) cała rodzinka się zajadala :)
Robie je drugi raz ,ponieważ wyszły pyszne ,i co weekend będę je robić na śniadanko :)
Bardzo się cieszę. Narobiłaś mi smaku i też chyba je upiekę :-)
Twoje bułeczki są po prostu pyszne, wróciłam po zakupach zapomniałam kupić pieczywko a byłam głodna i trafiłam na Twój przepis z wyrastanieniem i pieczeniem zeszło ok godz (piekę w prodiżu). bajka, zrobiłam z pieczarkami, srerkiem i parówkami mini zapiekanki a mama i brat zjedli tak. jesteś utalentowanym facetem!
ps. zgadnij co dziś na kolację u mnie?:p
Hmmm – może na kolację była zapiekanka ziemniaczana? Tak strzelam, bo właśnie o niej myślałem :-) Cieszę się, że Ci bułki smakowały. Pozdrawiam!
robiłam je dzisiaj z rana. :)
to moje pierwsze w życiu bułeczki, a wyszły…. naprawdę rewelacyjne! :)
cieplutkie, chrupiące, masełko się na nich rozpływało, rodzinka się zajadała. ^^ :)
dzięki, dzięki za prosty i dobry przepis <3
Przepis wydaje się być bardzo prosty i tak samo smaczny! :)
Czy można do tego uzyć zwykłych drożdży zamiast instant? Jeżeli tak to ile?
Witaj!
Oczywiście możesz użyć świeżych drożdży – standardowe opakowanie drożdży instant (7 g) to 25 g drożdży zwykłych.
Pozdrawiam!
Dzięki wielkie! :) Bułki wyszły rewelacyjnie :D
Jeśli używam zwykłych drożdży to rozpuścić jej w cieplej wodzie najpierw?
Przepraszam, że odpisuję dopiero dziś. Oczywiście jeśli używasz świeżych drożdży to należy najpierw przygotować z nich zaczyn w ciepłej wodzie z odrobiną cukru.
A czy można użyć innej mąki?
Mateusz witam na blogu :-) Oczywiście, że tak – w zasadzie to zwykłe ciasto drożdżowe, więc możesz pokombinować z różnymi rodzajami mąki :-) Pozdrawiam!
jakie puchate! ja niestety należę to gatunku tych osób które zjadą tysiąc wymówek żeby rano nie wstać… nawet jeżeli ciasto w lodówce czeka… ale gdyby ktoś się poświęcił i je rano upiekł to moja wdzięczność będzie dozgonna :-))
Zgadzam się z Tobą, takie świeże bułeczki na śniadanie są wspaniałe:)
I tak jak piszesz, trzeba wcześniej wstać, troszkę popracować przy nich… ale zadowolenie rodziny – bezcenne!
Pozdrawiam CIEPŁO:)
nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeża bułeczka:)
o widzę że stół zastawiony i kawał fajnego śniadanka u Ciebie
To ja sie wpraszam na sniadanie :) Swietne buleczki.
Kuba bułki rewelacja:) …można też zrobić bułki wieczorem, wstawić na noc do lodówki do wyrastania i rano upiec, oczywiście odrobinę je wcześniej ocieplając:) pozdrawiam ciepło
Dokładnie! Robiłem tez wersję z ciastem zostawionym na noc i miałem o tym wspomnieć w przepisie, a zapomniałem ;-)
Taka buła z masełkiem i dżemem na śniadanko to moje marzenie :)
Domowe bułeczki na śniadanie…pycha:)