Leniwe pierogi z malinami

na 2 września 2014 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Wprawdzie przyszły już pierwsze deszcze i chłody, ale na szczęście gdzieniegdzie można jeszcze kupić całkiem smaczne maliny. Warto przygotować coś ciekawego z ich dodatkiem. Ja dziś zapraszam Was na leniwe pierogi z malinami.

leniwe z malinami 2

przepis na leniwe pierogi z malinami

składniki:

  • 500 g twarogu
  • 4 jajka
  • 150 g mąki + mąka do podsypania ciasta
  • 50 g  masła
  • bułka tarta
  • koszyczek malin

przygotowanie:

  1. Do sera wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Lekko solimy.
  2. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż uzyskamy gładką masę.
  3. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy wałek o średnicy ok. 3 cm. Wałek lekko spłaszczamy nożem i kroimy na kawałki szerokości 2-3 cm.
  4. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
  5. W międzyczasie topimy masło i dodajemy do niego bułkę tartą. Lekko zarumieniamy.
  6. Ugotowane pierogi odcedzamy i dodajemy do bułki. Delikatnie mieszamy, aby pierogi pokryły się nią pokryły. Na koniec dodajemy maliny.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. ewelina pisze:

    Po prostu uwielbiam leniwe! Nie próbowałam z malinami,ale spróbuję i na pewno będą pyszne :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top