Placki ziemniaczane

na 17 stycznia 2014 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Placki ziemniaczane o jedno z moich ulubionych dań i jestem szczerze powiedziawszy niezwykle zaskoczony tym, że jeszcze nie zawitały na łamy mego bloga. Czas najwyższy to niedopatrzenie naprawić.
Podstawowa sprawa o wybór odpowiednich ziemniaków. Te na placki muszą być z gatunków mączystych, a dużej zawartości skrobi. Można zapytać sprzedawcę jaka to odmiana lub wyczytać z etykiety jeśli kupujemy paczkowane.
Druga sprawa do sposób tarcia. Tradycyjnie powinno się je trzeć ręczną tarką, ja jednak używam tarczy w robocie kuchennym specjalnie stworzonej do tarcia ziemniaków. Kiedyś, zanim kupiłem robota również wysługiwałem się maszyną i zamiast trzeć, mieliłem je w maszynce do mięsa. Zapewniam, również były bardzo smaczne.
Kolejna rzecz to „rodzaj obróbki termicznej” jaki stosujemy. Generalnie najczęściej placki się smaży na patelni, spotkałem się jednak z plackami pieczonymi na blasze.
Sprawa ostatnia to dodatki. Całe życie zajadałem się plackami z żółtym serem, majonezem i pieprzem ziołowym, na co Moja Piękniejsza Połówka do dziś patrzy ze zgrozą, gdyż dla niej placki ziemniaczane są tylko z cukrem, ewentualnie z cukrem i śmietaną.
Niezależnie od tego jak je przyrządzicie i z czym podacie, jestem przekonany, że będą pyszne, bo takiego dania nie sposób popsuć.
placki ziemniaczane

przepis na placki ziemniaczane

składniki:

  • 1,5-2 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • sól

przygotowanie:

Ziemniaki trzemy na tarce, a następnie przekładamy do durszlaka ustawionego nad jakimś naczyniem.

Odciskamy nieco zawartą w nich wodę i przekładamy do misy.

Po kilku minutach odlewamy odciśniętą wodę, jednak uważnie, by nie wylać krochmalu, który zebrał się na dnie. Ów krochmal dodajemy z powrotem do ziemniaków.

Dodajemy jajko i startą cebulę. Doprawiamy nieco solą i dokładnie mieszamy.

Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż z obu stron nabiorą złotego koloru.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Bardzo dziękuję za przepyszny przepis :) Rodzinka zachwycona :)
    Serdecznie pozdrawiam

  2. Krystian pisze:

    Cześć Kuba :)
    Właśnie naszła nas ochota na placki, tak więc w oparciu o Twoje cenne rady biorę się do roboty …

  3. Majana pisze:

    Uwielbiam placki ziemniaczane, robię od czasu do czasu.
    Jako dziecko zjadałam z cukrem lub śmietaną i cukrem. Aktualnie jeśli jem to z ketchupem :)
    Pozdrowienia :)

  4. wedelka pisze:

    Uwielbiam placki. Niestety rzadko je robię, ze względu na ich kaloryczność oraz brak odpowiedniej maszynki do tarcia ziemniaków – ręcznie nie znoszę tego robić ;) A jeśli chodzi o dodatki? U mnie obowiązkowo kwaśna śmietana, jakiś mięsny gulasz, ewentualnie duszony szpinak. Wersja na słodko nie przejdzie :)

  5. Talleyrand pisze:

    Ja też uwielbiam placki ziemniaczane, ale robię je bardzo rzadko ze względu na to, że nie lubię trzeć ziemniaków. Fajny patent z mieleniem w maszynce do mięsa, tylko obawiam się czy taka elektryczna maszynka się od tego nie spali? A może mieliłeś je w ręcznej maszynce? Ja niestety nie mam robota, który mógłby to zrobić za mnie, więc może spróbuję w maszynce.

    Co do dodatków to rzeczywiście każdy ma ulubione. Ja nie jestem fanem słodkiego jedzenia, ale jak byłem mały to pochłaniałem placki z cukrem, albo z ketchupem. Teraz najbardziej lubię placki po węgiersku – dużo mięsa, cebuli i do tego bardzo ostre. Można się nieźle najeść.

    Fajny i prosty przepis. Dzięki!

    • Kuba pisze:

      Dawno temu mieliłem ręczną maszynką (właściwie o mama mieliła, ja pomagałem). Później używałem elektrycznej maszynki Zelmera i nie było problemu z silnikiem. Doskonale Cię rozumiem, bo jakbym miał ręcznie trzeć o też by mi się nie chciało zbyt często :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top