Kaszotto z pieczarkami i porami

na 8 lutego 2011 18 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Kilka dni temu na portalu Ugotuj.to natrafiłem na bardzo ciekawy przepis z wykorzystaniem jednej z moich ulubionych kasz – pęczaku. Jest to wariacja na temat klasycznego włoskiego risotto, stąd nazwa – kaszotto. Potrawa ta jest na tyle bogata i treściwa, że doskonale spisze się w roli głównego dnia, warto dodać wówczas do niej sugerowany przez Zieleninę wędzony twaróg. Ja przygotowałem wersję lżejszą, która stanowiła uzupełnienie większego posiłku.

Kaszotto z pieczarkami i porami


przepis autorstwa Zieleniny

Przygotowanie: 60 min
Czas całkowity: 60 min
Ilość porcji: 4

Składniki:

1 i 1/4 szklanki jęczmiennego pęczaku (zamoczonego w wodzie na noc)
500 g pieczarek (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki)
2 pory (pokrojone w półplasterki)
1 cebula (drobno posiekana)
1 ząbek czosnku
1-1,5 l wywaru jarzynowego
100 g wędzonego twarogu (startego)
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Kaszę przepłukujemy świeżą wodą i odcedzamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, wrzucamy pory i pieczarki. Smażymy około 5-10 minut, aż lekko zmiękną i odstawiamy.
W sporym garnku rozgrzewamy resztę masła i oleju, wrzucamy cebulę oraz przeciśnięty czosnek i szklimy. Nie należy dopuścić do zbrązowienia.
Dodajemy kaszę, mieszamy dokładnie, aby dobrze okleił ją tłuszcz. Dodajemy usmażone pory i pieczarki. Wlewamy chochlę wywaru i mieszamy.
Kaszotto gotujemy na wolnym ogniu, dolewając po chochli ciepłego wywaru dopiero wtedy, gdy pęczak wchłonie poprzednią porcję. Zajmie nam to około 30-40 minut.
Gdy kasza jest już ugotowana, ale ciągle jędrna – nie ma się rozpadać – kaszotto jest gotowe.
Dodajemy wędzony twaróg, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą (ostrożnie, bo wywar jest słony) i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i podajemy!
Smacznego!

Tagi: , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

18 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Mariola napisał(a):

    Robiłam kaszotto na obiad w niedzielę.Rewelacja,było mega pyszne.

  2. Paulina napisał(a):

    Bardzo smaczne połączenie i ciekawy pomysł na kaszę. Ewentualny dodatek białego wina i parmezanu dodatkowo wzbogaciłby smak.

  3. Kuba napisał(a):

    Miło mi czytać Wasze komentarze. Dzięki!

    Zielenino, miałem się odmeldować, ale jakoś mi z głowy wyleciało. Dzięki za pyszny przepis!

    Kingo, ciekaw jestem jak smakować może to danie z kaszą gryczaną. W przyszłości koniecznie spróbuję.

  4. Szana napisał(a):

    robiłam i tak samo pyszne jak risotto ;)

  5. Paula napisał(a):

    pysznie! bardzo podoba mi się taka wersja. z białym winem byłoby super..

  6. asieja napisał(a):

    pysznie aromatyczne uzupełnienie!

  7. Kinga napisał(a):

    Ciekawie się komponują składniki.Spróbuję z kaszą gryczaną. Zastanawiające jest to, że przepisów na rizotta jest mnustwo, a na na kaszę z dodatkami, tak by mogła być samodzielnym daniem tak niewiele. A może za mało się ją reklamuje. Zatem dobrze, że podałeś ten przepis!

  8. aga napisał(a):

    fajna nazwa i ciekawa potrawa:)

  9. Maggie napisał(a):

    Nazwa "kaszotto" zawsze wywoluje na mojej twarzy usmiech :)
    A potrawa wyglada pysznie! Pieczarki i pory? Wchodze w to :)

  10. Zielenina napisał(a):

    oooo namierzyłam Cię! Nic się nie przyznałeś, że po cichutku zrobiłeś moje kaszotto ;-) Bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość :)

  11. Karmel-itka. napisał(a):

    nazwa bomba ;]
    taka… no, idealna dla tego dania.
    zresztą pysznego. podoba mi się ;]

  12. Ania napisał(a):

    Świetna sprawa takie kaszotto:)

  13. margot napisał(a):

    Kuba można do Ciebie dziś na obiad, mniam mniam?

  14. EVE napisał(a):

    Kuba, wygląda super! A do pęczaka ja też się przekonuję na nowo! pomysł bardzo fajny, więc z pewnością z niego skorzystam :)

  15. wiosenka27 napisał(a):

    Mam jeszcze trochę pęczaku, zostało mi od zapiekanki i chętnie zrobiłabym takie kaszotto:)

  16. Majana napisał(a):

    Ciekawa nazwa i fajny przepis. :)) Na pewno smakuje również świetnie.
    Pozdrawiam Kubo:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top