Pizza z potrawką z kurczaka

na 10 lutego 2011 13 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Przyznać muszę, że wcale nie planowałem upiec pizzy na wczorajszy obiad. Miałem już nawet przygotowane inne danie, potrawkę z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami, którą planowałem zjeść z ryżem lub kaszą. Gdy jednak przypomniałem sobie (czy raczej przypomniały mnie atakujące z każdej strony informacje o nowych blogowych wpisach), że 8 lutego przypada Światowy Dzień Pizzy, szybko zmieniłem koncepcję posiłku.

Ale co z potrawką? Zostawić na następny dzień? Nie! Po prostu doprowadziłem ją do wrzenia, a następnie zmniejszyłem ogień do minimum, tak by sos spokojnie uległ redukcji. Dzięki temu miałem gotowy wierzch na placek. Na spód postanowiłem przygotować grube ciasto drożdżowe z mieszanki mąki pełnoziarnistej i razowej, którego skórka przyjemnie chrupała w zębach – pychota!

Pizzę piekłem na kamieniu Fratelli, który uważam, za najlepsze dobro, które spotkało domowego pizzermana od czasu gdy w sklepach pojawiły się tarczowe noże do placków. Jeśli jesteście nim zainteresowani zapraszam na stronę Fratelli Pizza Stone.

Pizza z potrawką z kurczaka

Składniki na ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 2 szklanki mąki pszennej razowej
– 1,5 szklanki letniej wody
– 1 łyżka oliwy
– 1 opakowanie drożdży suszonych
– 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto zacznie trzymać kształt i da się uformować w kulę.
Przekładamy do czystej, naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (do podwojenia objętości).

Składniki na potrawkę:

– 2 piersi kurczaka
– 5 pieczarek
– 3 ogórki kiszone
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 300 ml pulpy pomidorowej

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski (lub kostkę, mniejszą większą – jak kto lubi), oprószamy solą i ulubioną przyprawą (akurat miałem ochotę na nieco orientu, dlatego potraktowałem kuraka przyprawą pięciu smaków) i obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odkładamy.
Cebulę siekamy drobno i rozgniecionym ząbkiem czosnku szklimy na oliwie. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i plasterki pieczarek. Krótko przesmażamy razem, dodając następnie kurczaka i zalewając wszystko pulpą. Doprawiamy do smaku sola, odrobiną cukru i pieprzem.
Jak już wspomniałem potrawka wylądowała na pizzy, dlatego musiałem ją zagęścić redukując sos. Natomiast, jeśli chcecie zjeść ją z ryżem lub kaszą to warto by przybrała postać nieco bardziej płynną.

Gotową potrawkę wykładamy na uformowany z ciasta placek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury na około 10-15 minut. Gdy ciasto jest już upieczone, posypujemy wierzch startym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut.
Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

13 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba napisał(a):

    Dzięki Wam za miłe słowa. Pozdrawiam!

  2. Paula napisał(a):

    zapowiada się ciekawie :)

  3. Komarka napisał(a):

    Kuba, po pierwsze gratuluję Cookleta roku, a po drugie – strasznie fajny pomysł na pizzę z potrawką z kurczaka :) Na kamieniu jest najlepsza, bez dwóch zdań! Pozdrawiam :)

  4. aga napisał(a):

    mysle, ze pizza byla pyszna:)

  5. Majana napisał(a):

    Czy mogę wprosić się na kawałeczek?

  6. majka napisał(a):

    Gratuluje pomyslowosci :) Taka pizza na pewno by mi smakowala.

  7. flusso napisał(a):

    Bardzo fajny i smaczny pomysł :)

  8. Panna Malwinna napisał(a):

    oj jak pysznie i sprytnie;)

  9. Tilianara napisał(a):

    Ha! A to nieźle pomyślane :)

  10. Ania napisał(a):

    Musiała być przepyszna!

  11. wiosenka27 napisał(a):

    Nieźle pomyslane:)

  12. asieja napisał(a):

    pyszny pomysł!

  13. Domowe Smaki - moja niebiańska kuchnia :) napisał(a):

    wczoraj był światowy dzień pizzy sama też go uczciłam pizzą, ale z pobliskiej pizzerii poszłam na łatwiznę :) – Twoja wygląda wyśmienicie !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top