Paella to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni hiszpańskiej. Bazuje na ryżu, ma jednak setki różnych odmian, dzięki czemu można ją uznać za danie niezwykle uniwersalne, które sprosta gustom kulinarnym każdego. Jest pyszna, lecz także zdrowa, dlatego warto przyrządzać ją w domu.
Skąd się wzięła paella?
Choć dziś paella wpisała się do kanonu najbardziej znanych i smacznych dań na świecie, to jej powstanie związane było jedynie z zapobiegliwością prostych wieśniaków, którzy tworzyli tę potrawę z tego, co akurat mieli pod ręką. Jej podstawą jest ryż, do którego dodaje się rozmaite dodatki – ryby, warzywa, mięso czy owoce morza. Swoją nazwę wzięła od dużego kotła z dwoma uchwytami, w którym ją przyrządzano. Była daniem biesiadnym, w którego przygotowaniu brało udział nawet kilka różnych rodzin. Każdy przynosił to, co miał w domu, a potem raczył się pyszną paellą razem z sąsiadami. Jak większość dań kuchni śródziemnomorskiej, paella jest nie tylko smaczna, lecz też zdrowa. Tego rodzaju przysmaki warto więc włączać do swojej diety – jeśli nie mamy czasu, pozostaje nam jeszcze zamawianie jedzenia przez Internet, gdzie znajdziemy wiele ciekawych ofert.
Paella po walencku – składniki
Obecnie każdy region Hiszpanii posiada własny przepis na paellę, jednak ten pierwotny, najbardziej znany na świecie, wywodzi się z Walencji. Jak go przygotować? Potrzebne nam będą: 250 g ryżu średnioziarnistego, kurczak, 500 g muli, 250 g scampi w skorupkach, 250 g wieprzowiny, 200 g kiełbasy, garść czarnych oliwek, puszka groszku, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 3 pomidory, papryka czerwona, 2 karczochy, 0,7 litra rosołu, kieliszek białego wina, oliwa, cytryna, odrobina szafranu, sól i pieprz. Jak widać, składników jest dużo – prawdziwa paella bazuje właśnie na tej ogromnej różnorodności, której zawdzięcza swój bogaty smak.
Przygotowanie paelli
Oczyszczonego kurczaka dzielimy na osiem części, przyprawiamy pieprzem i solą. Wieprzowinę i kiełbasę kroimy w kostkę, przygotowujemy owoce morza (oczyszczamy, myjemy, usuwamy wnętrzności). Siekamy czosnek i cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Pomidory po sparzeniu i obraniu kroimy w kostkę. Obieramy karczochy, usuwając kolce i twarde liście. Podsmażamy kiełbasę z czosnkiem, następnie mięso wyjmujemy i wrzucamy na patelnię kurczaka. Dodajemy wieprzowinę oraz cebulę, po kilku minutach również warzywa. Dusimy ok. 20 minut, na koniec znów dodajemy kiełbasę. Na drugiej patelni gotujemy owoce morza zalane winem (przez ok. 10 minut). Zagotowujemy rosół, doprawiamy go solą, pieprzem i szafranem. Ryż wsypujemy na patelnię z wieprzowiną, mieszamy, wlewamy wrzący rosół, na wierzch kładziemy owoce morza, serca karczochów i groszek. Zapiekamy w piekarniku około pół godziny (w temperaturze 220 stopni Celsjusza).
Kuchnia śródziemnomorska jest warta tego, aby częściej pojawiać się na naszych stołach. Warto się z nią oswajać, zamawiając zdrowe posiłki np. poprzez serwis pyszne.pl, czy też przygotowując dania samodzielnie – wysiłek z pewnością się opłaci.
Właśnie poprzedniego lata bylismy w Hiszpanii tam często jedliśmy różne miejscowe potrawy w tym i paelle bardzo mi smakowała. Dzieki temu przepisowi sprawdzę swoje umiejętności w kuchni. Ciekawe czy smak bedzie nam przypominał ten oryginalny z Hiszpanii.
Nie mam zdolności kulinarnych więc często zamawiam jedzenie przez telefon. Teraz jest i możliwość przez internet. Czemu nie, można spróbować i sprawdzić jak to rzeczywiście działa.
Fajny pomysł nawet na obiad, bardzo lubię wynalazki i gromadzę proste przepisy na łatwe i smaczne dania, z tego skorzystam na bank :D
Uwielbiam paelle, chętnie sama ją przygotowuje robie prawie tak samo ale dobrze się czasem upewnić.