Pappardelle z pesto dyniowym

na 10 października 2013 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Gdybym miał wskazać jakieś warzywo, które najmocniej kojarzy mi się z jesienią, bez chwili zawahania wskazałbym dynię. Kiedyś jej nie doceniałem, ale wynikało to jedynie z braku znajomości, a nie smaku. Dziś uwielbiam jeść ją pod przeróżnymi postaciami. Tym razem postanowiłem przygotować coś w rodzaju pesto, które doskonale pasowało do makaronu. Warto pamiętać, by odpowiednio doprawić pastę. Sól i pieprz dodane w odpowiednich proporcjach wspaniale podkreślą słodki smak dyni.

belli_makaron-belli-papardelle

Danie to mogłem przygotować dzięki współpracy ze sklepem internetowym Smaki Południa, który przysłał mi kilka dni temu całe pudło różnych włoskich specjałów. Można tam kupić artykuły, których niestety próżno szukać na naszych sklepowych półkach szczególnie w mniejszych miastach. Zapraszam do zapoznania się z ich ofertą: Smaku Południa.

Pappardelle z pesto dyniowym

przepis na pappardelle z pesto dyniowym

składniki:

  • makaron pappardelle
  • 300 -400 g dyni
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
  • 50 g startego parmezanu (lub innego podobnego sera)
  • garść pestek dyni
  • biały pieprz
  • natka pietruszki

przygotowanie:

Dynię kroimy w plastry, a następnie nacieramy ziołami, solą i oliwą.
Pieczemy ją około 30 minut w 180 st. C, a następnie odstawiamy by lekko przestygła.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta.
Dynię miksujemy z dodatkiem pestek dyni, połową sera i oliwą (dodawaną w miarę potrzeby w trakcie miksowania). Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Mieszamy z pesto.
Podajemy posypane resztą sera i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top