Dzień celiakii w Łodzi

na 10 października 2013 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dr. Schär

W sobotę, 26 października, w Centrum Kliniczno-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, przy ulicy Pomorskiej 251, odbędzie się Dzień Celiakii, organizowany przez Dr. Schär – europejskiego pioniera i lidera wśród producentów żywności bezglutenowej.

W ramach Dnia Celiakii odbędą się wykłady prowadzone przez specjalistów. Będzie też można wziąć udział w panelu dyskusyjnym z udziałem dietetyka. Przedstawione zostaną najnowsze wiadomości w zakresie diagnostyki i życia z chorobą. Szef kuchni, Giancarlo Russo, poprowadzi pokaz kulinarny, podczas którego zaprezentuje pomysły na smaczne i zdrowe dania bezglutenowe, przygotowane z użyciem składników z bogatego asortymentu produktów Dr. Schär. Każdy będzie miał okazję spróbować i samemu się przekonać, jak smaczna może być kuchnia bezglutenowa, bowiem Dr. Schär zaprasza na degustację swoich specjałów i poczęstunek. W tym czasie, dla najmłodszych, przewidziano bogaty program zabaw z animatorami.

Celiakia jest drugim najczęściej występującym schorzeniem, powodowanym przez nietolerancję pokarmową. Choroba ma najczęściej podłoże genetyczne i wywołana jest nietolerancją glutenu, białka występującego w zbożach – pszenicy, życie i jęczmieniu. Nie należy jej mylić z alergią, bowiem gluten nie uczula. Natomiast jego toksyczne działanie powoduje zanik kosmków jelita cienkiego, odpowiedzialnych za przyswajanie składników odżywczych. Skutkuje to upośledzonym wchłanianiem pokarmu, biegunkami, nudnościami, wymiotami, bólami brzucha
i głowy, obniżonym samopoczuciem i zmęczeniem.

Celiakia, wbrew obiegowej opinii, nie jest chorobą dotyczącą jedynie małych dzieci. Nigdy też się z niej nie wyrasta. Jedyną skuteczną terapią, jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku. Przyjmuje się, że choroba dotyka 1% społeczeństwa. Tym samym, problem może dotyczyć 380 tysięcy osób w Polsce. Zdecydowana większość z nich nie wie o swojej chorobie. Według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, w Polsce wykryto dotąd jedynie 5 % przypadków tego schorzenia. Należy więc skoncentrować się na diagnostyce, zwiększaniu świadomości wśród konsumentów, na równi z edukowaniem i wspieraniem lekarzy i dietetyków, za pośrednictwem stowarzyszeń osób chorujących na celiakię oraz głównych producentów żywności bezglutenowej, takich jak Dr Schär.

Dr. Schär, organizator Dnia Celiakii w Łodzi, od 30 lat tworzy innowacyjne rozwiązania dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu. Jako pionier i lider na europejskim rynku produktów bezglutenowych, stworzył olbrzymi wachlarz wysoko cenionych, innowacyjnych i bezpiecznych produktów. Dzięki ich różnorodności, walorom smakowym, i powszechnej dostępności, osoby zmagające się z celiakią nie muszą całkowicie rezygnować z ulubionych smaków: świeżego chleba, przekąsek, musli, makaronów, pizzy czy ciastek. Produkty marki Schär przechodzą liczne testy i kontrole od upraw po produkt finalny. Badaniem i rozwojem produktów zajmuje się laboratorium Dr. Schär R&D Centre, otwarte w 2003 roku w Parku Naukowym AREA w Trieście. Jest to jedno z najważniejszych centrów badawczych Europy. Laboratorium specjalizuje się w poszukiwaniu alternatywnych składników, nowych recept i innowacyjnych technologii, z głównym celem: maksymalnym ulepszeniem żywności bezglutenowej pod względem wartości odżywczych i smaku.

Uczestnictwo w Dniu Celiakii jest bezpłatne, aby wziąć udział należy się jedynie zarejestrować, pisząc na adres lodz@drschaer.com, lub telefonicznie, dzwoniąc pod numer telefonu: 731 084 461 (w dni robocze od 10.00 do 16.00), podając następujące dane:

  • imię i nazwisko,
  • adres,
  • e-mail, telefon,
  • liczbę uczestniczących dzieci oraz ich wiek,
  • łączną liczbę osób (maksymalnie 4 na jedną rejestrację)

celiakia

źródło: informacja prasowa

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top