W sobotę, 26 października, w Centrum Kliniczno-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, przy ulicy Pomorskiej 251, odbędzie się Dzień Celiakii, organizowany przez Dr. Schär – europejskiego pioniera i lidera wśród producentów żywności bezglutenowej.
W ramach Dnia Celiakii odbędą się wykłady prowadzone przez specjalistów. Będzie też można wziąć udział w panelu dyskusyjnym z udziałem dietetyka. Przedstawione zostaną najnowsze wiadomości w zakresie diagnostyki i życia z chorobą. Szef kuchni, Giancarlo Russo, poprowadzi pokaz kulinarny, podczas którego zaprezentuje pomysły na smaczne i zdrowe dania bezglutenowe, przygotowane z użyciem składników z bogatego asortymentu produktów Dr. Schär. Każdy będzie miał okazję spróbować i samemu się przekonać, jak smaczna może być kuchnia bezglutenowa, bowiem Dr. Schär zaprasza na degustację swoich specjałów i poczęstunek. W tym czasie, dla najmłodszych, przewidziano bogaty program zabaw z animatorami.
Celiakia jest drugim najczęściej występującym schorzeniem, powodowanym przez nietolerancję pokarmową. Choroba ma najczęściej podłoże genetyczne i wywołana jest nietolerancją glutenu, białka występującego w zbożach – pszenicy, życie i jęczmieniu. Nie należy jej mylić z alergią, bowiem gluten nie uczula. Natomiast jego toksyczne działanie powoduje zanik kosmków jelita cienkiego, odpowiedzialnych za przyswajanie składników odżywczych. Skutkuje to upośledzonym wchłanianiem pokarmu, biegunkami, nudnościami, wymiotami, bólami brzucha
i głowy, obniżonym samopoczuciem i zmęczeniem.
Celiakia, wbrew obiegowej opinii, nie jest chorobą dotyczącą jedynie małych dzieci. Nigdy też się z niej nie wyrasta. Jedyną skuteczną terapią, jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku. Przyjmuje się, że choroba dotyka 1% społeczeństwa. Tym samym, problem może dotyczyć 380 tysięcy osób w Polsce. Zdecydowana większość z nich nie wie o swojej chorobie. Według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, w Polsce wykryto dotąd jedynie 5 % przypadków tego schorzenia. Należy więc skoncentrować się na diagnostyce, zwiększaniu świadomości wśród konsumentów, na równi z edukowaniem i wspieraniem lekarzy i dietetyków, za pośrednictwem stowarzyszeń osób chorujących na celiakię oraz głównych producentów żywności bezglutenowej, takich jak Dr Schär.
Dr. Schär, organizator Dnia Celiakii w Łodzi, od 30 lat tworzy innowacyjne rozwiązania dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu. Jako pionier i lider na europejskim rynku produktów bezglutenowych, stworzył olbrzymi wachlarz wysoko cenionych, innowacyjnych i bezpiecznych produktów. Dzięki ich różnorodności, walorom smakowym, i powszechnej dostępności, osoby zmagające się z celiakią nie muszą całkowicie rezygnować z ulubionych smaków: świeżego chleba, przekąsek, musli, makaronów, pizzy czy ciastek. Produkty marki Schär przechodzą liczne testy i kontrole od upraw po produkt finalny. Badaniem i rozwojem produktów zajmuje się laboratorium Dr. Schär R&D Centre, otwarte w 2003 roku w Parku Naukowym AREA w Trieście. Jest to jedno z najważniejszych centrów badawczych Europy. Laboratorium specjalizuje się w poszukiwaniu alternatywnych składników, nowych recept i innowacyjnych technologii, z głównym celem: maksymalnym ulepszeniem żywności bezglutenowej pod względem wartości odżywczych i smaku.
Uczestnictwo w Dniu Celiakii jest bezpłatne, aby wziąć udział należy się jedynie zarejestrować, pisząc na adres lodz@drschaer.com, lub telefonicznie, dzwoniąc pod numer telefonu: 731 084 461 (w dni robocze od 10.00 do 16.00), podając następujące dane:
- imię i nazwisko,
- adres,
- e-mail, telefon,
- liczbę uczestniczących dzieci oraz ich wiek,
- łączną liczbę osób (maksymalnie 4 na jedną rejestrację)
źródło: informacja prasowa