Zupa ziemniaczana ze słonecznikiem

na 9 października 2013 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Przyszła jesień, ale mnie to wcale nie smuci. Bardzo lubię jej barwy za oknem i kiedy liście szeleszczą pod kołami mojego roweru w parku. No i te smaki – jesień na talerzu wcale nie jest nudna. Czas na dania z dyni, papryki no i ziemniaków. To czas na pożywne zupy, które doskonale rozgrzeją i dodadzą siły w okresie zmiany pór roku.

zupa ziemniaczana ze slonecznikiem

przepis na zupę ziemniaczaną ze słonecznikiem i dynią

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 średni por
  • 1 l bulionu (wedle upodobania drobiowego lub warzywnego)
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • ½ szklanki ziaren słonecznika i dyni
  • 200 ml śmietany kremówki

przygotowanie:

Warzywa obieramy i dokładnie płuczemy, a następnie kroimy w kostkę (pora oczywiście w krążki).
W garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy pokrojone warzywa z dodatkiem łyżki ziaren.
Po kilku minutach całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut.
Gdy warzywa będą już ugotowane całość miksujemy i doprawiamy do smaku.
Śmietanę ubijamy i zahartowaną mieszamy z zupą.
Pozostałe ziarna prażymy chwilę na suchej patelni.
Zupę podajemy posypaną ziarnami.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top