Przyszła jesień, ale mnie to wcale nie smuci. Bardzo lubię jej barwy za oknem i kiedy liście szeleszczą pod kołami mojego roweru w parku. No i te smaki – jesień na talerzu wcale nie jest nudna. Czas na dania z dyni, papryki no i ziemniaków. To czas na pożywne zupy, które doskonale rozgrzeją i dodadzą siły w okresie zmiany pór roku.
przepis na zupę ziemniaczaną ze słonecznikiem i dynią
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 średni por
- 1 l bulionu (wedle upodobania drobiowego lub warzywnego)
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- ½ szklanki ziaren słonecznika i dyni
- 200 ml śmietany kremówki
przygotowanie:
Warzywa obieramy i dokładnie płuczemy, a następnie kroimy w kostkę (pora oczywiście w krążki).
W garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy pokrojone warzywa z dodatkiem łyżki ziaren.
Po kilku minutach całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut.
Gdy warzywa będą już ugotowane całość miksujemy i doprawiamy do smaku.
Śmietanę ubijamy i zahartowaną mieszamy z zupą.
Pozostałe ziarna prażymy chwilę na suchej patelni.
Zupę podajemy posypaną ziarnami.
Smacznego!