Gotowana kukurydza to taka nasza wakacyjna przekąska. Zawsze będąc na plaży nad Bałtykiem czekamy na sprzedawców gorących kolb. W domu jednak mamy tę przewagę, że możemy sobie poddusić ją w roztopionym maśle, które wspaniale podkreśla smak. Wakacje już wprawdzie za nami, ale kukurydzę nadal można kupić gdzieniegdzie, dlatego właśnie pragnę podzielić się z Wami przepisem na jej przygotowanie.
Kukurydzę można również ugrillować, ponieważ smakuje doskonale pieczona na ruszcie. Można ją upiec owiniętą w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka, ale jeszcze lepiej jeśli macie kolby osłonięte liśćmi. Nie zdejmujcie ich wówczas, ponieważ świetnie zabezpieczą ją przed przypieczeniem i wysuszeniem.
przepis na gotowaną kukurydzę w maśle
składniki:
- kolby kukurydzy w liczbie dowolnej
- masło (powiedzmy 1,5 łyżki na kolbę kukurydzy)
- sól
przygotowanie:
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę.
Solimy i wkładamy do niej kolby kukurydzy. Warto je wcześniej przekroić na pół.
Gotujemy je około 10 minut.
Na patelni topimy masło, w którym dusimy odcedzone kukurydze.
Dusimy (a nie smażymy) je kilka minut odwracając co jakiś czas, aby równomiernie pokryły się masłem.
Przed podaniem doprawiamy nieco solą.
Smacznego!


(6 głosów, średnia: 4,33 z 5)




















Do wrzącej wody lepiej dodać cukier (1 łyżka na 1 litr wody), bo sól spowoduje, że nasza kukurydza stanie się twarda. Solą najlepiej oprószyć już na talerzu razem z masełkiem.
Dzięki za sugestię. Pozdrawiam!
zrobię zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste
Jak widać, bardzo proste :-) Polecam!
A wiesz co, ja mieszkam nad morzem i nigdy nie spotkałam sprzedawcy kukurydzy hehe;D.
A ją lubię, dobra jest. Mniam:)