Klops wg Nigelli

na 7 stycznia 2013 7 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Z zamiarem upieczenia klopsa nosiłem się już jakiś czas, bo mile wspominam te przygotowywane przez Mamę, jednak zawsze coś innego wpadało do menu. W końcu wczoraj udało mi się dopiąć swego i powiedzieć mogę tylko „ale klops”. Ale wcale nie w pejoratywnym znaczeniu tego zwrotu, ale jak najbardziej pozytywnym. Mięs
o nabrało bardzo fajnego smaku dzięki doprawieniu go sosem Worcester (Worcestershire), który ostatnio podbił moje podniebienie. Jeśli jednak nim nie dysponujecie, doprawcie tak jak lubicie najbardziej – klops jest daniem bardzo elastycznym.

klops nigelli 1

przepis na klops wg Nigelli Lawson

składniki:

  • 4 jajka
  • 500 g cebuli (4 sztuki)
  • 5 łyżek masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 900 g mięsa mielonego (miała być wołowina, ale użyłem indyka)
  • 100 g pokruszonej bułki
  • 250 g boczku bez skóry, pokrojonego w cienkie plasterki

przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle, aż zacznie się lekko przypalać.
3 jajka gotujemy na twardo.
Do mięsa mielonego dodajemy sos i sól. Mieszamy, a następnie dodajemy ostudzoną cebulę, surowe jajko i bułkę. Dokładnie mieszamy.
W brytfance formujemy podłużny placek z połowy mięsa, w którym tworzymy zagłębienie na jajka.
Układamy jajka i przykrywamy resztą mięsa. Formujemy coś na kształt bochenka.
Przykrywamy mięso plastrami boczku i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około godzinę w 200 st. C.
Danie doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (np. na kanapki).
Smacznego!

klops nigelli 2

 

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

7 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Uwielbiam takie klopsy. Z różnymi właśnie dodatkami w środku. Pycha!!

  2. adatta pisze:

    Klops był przepyszny :-)

  3. JOanna Szabowska- Ilnicka pisze:

    Tego klopsa robie średnio raz na miesiąc, rzeczywiście jest pyszny a do tego bardzo sycący. Nigella jak dla mnie rządzi, mam większość jej książek i mam nadzieję że starczy mi życia aby je zrealizowac.

    Pozdrawiam

    • Kuba pisze:

      To prawda, że przepisy Nigelli są bardzo ciekawe. Szkoda, że niestety cześć potrzebnych składników jest trudno dostępna w Polsce i trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby przygotować niektóre dania. Pozdrawiam!

  4. favcook pisze:

    Wygląda smakowicie, jednak ja nie zjadłabym z jajkiem. Jednak to tylko moje upodobanie ;d

    Pozdrawia serdecznie, favcook! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top