Zapowiedziałem ostatnio, że po świętach zostało mi jeszcze kilka przepisów, którymi chciałbym się podzielić, a szkoda mi czekać z nimi do przyszłego roku. Tym razem zapraszam Was do upieczenia piernika na piwie korzennym, w które zaopatrzyły mnie Tyskie Browary Książęce.
Przepis został skomponowany specjalnie do piwa Książęce Korzenne Aromatyczne.
przepis na piernik na piwie korzennym
składniki:
- 750 g mąki
- 150 g masła
- 350 g cukru
- 6 jajek
- łyżeczka sody
- 200 ml piwa Książęce Korzenne Aromatyczne
- 350 g miodu
- mieszanka bakalii
- polewa:
- 125 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki kakao
- 4 łyżeczki mleka
przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem do czasu uzyskania gładkiej masy.
Oddzielamy białka od żółtek, a następne dodajemy po żółtku, nie przerywając ucierania, aż masa znów stanie się gładka i jednolita.
Mąkę wymieszaną z sodą łączymy powoli z masą jajeczną, cały czas mieszając.
Do ciasta dodajemy piwo oraz miód oraz bakalie. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę Delikatnie mieszamy pianę z ciastem pamiętając by mieszać tylko w jednym kierunku.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 60 minut w 180 st. C.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodając następnie cukier mleko.
Gdy cukier się rozpuści, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy tak by zlikwidować grudki.
Oblewamy nią piernik, który następnie dekorujemy kolorową posypką.
Smacznego!