Piernik na piwie korzennym

na 20 stycznia 2013 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Zapowiedziałem ostatnio, że po świętach zostało mi jeszcze kilka przepisów, którymi chciałbym się podzielić, a szkoda mi czekać z nimi do przyszłego roku. Tym razem zapraszam Was do upieczenia piernika na piwie korzennym, w które zaopatrzyły mnie Tyskie Browary Książęce.

P1210308

Przepis został skomponowany specjalnie do piwa Książęce Korzenne Aromatyczne.

Piernik na piwie korzennym

przepis na piernik na piwie korzennym

składniki:

  • 750 g mąki
  • 150 g masła
  • 350 g cukru
  • 6 jajek
  • łyżeczka sody
  • 200 ml piwa Książęce Korzenne Aromatyczne
  • 350 g miodu
  • mieszanka bakalii
  • polewa:
  • 125 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki mleka

przygotowanie:

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem do czasu uzyskania gładkiej masy.
Oddzielamy białka od żółtek, a następne dodajemy po żółtku, nie przerywając ucierania, aż masa znów stanie się gładka i jednolita.
Mąkę wymieszaną z sodą łączymy powoli z masą jajeczną, cały czas mieszając.
Do ciasta dodajemy piwo oraz miód oraz bakalie. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę Delikatnie mieszamy pianę z ciastem pamiętając by mieszać tylko w jednym kierunku.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 60 minut w 180 st. C.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodając następnie cukier mleko.
Gdy cukier się rozpuści, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy tak by zlikwidować grudki.
Oblewamy nią piernik, który następnie dekorujemy kolorową posypką.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top