Ślimaki twarogowe z ciasta francuskiego

na 29 grudnia 2012 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Za kilka dni Sylwester, dlatego dziś pragnę zaprosić do przygotowania bardzo prostych ciastek, które stanowić mogą idealną zakąskę na sylwestrowej zabawie. To akurat wersja na słodko, ale nie ma problemu by słodki twaróg zstąpić innym farszem – ogranicza Was tylko i wyłącznie wyobraźnia.

ślimaki twarogowe z ciasta francuskiego

przepis na ślimaki twarogowe z ciasta francuskiego

składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • solidna garść rodzynek
  • twarożek (może być tzw. kanapkowy)
  • ½ opakowania cukru waniliowego

przygotowanie:

  1. Rodzynki płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Namaczamy około 5-10 minut, a następnie odcedzamy.
  2. Twarożek mieszamy z cukrem waniliowym, a następnie delikatnie łączymy z rodzynkami.
  3. Ciasto francuskie rozwijamy i na ¾ jego powierzchni rozsmarowujemy twarożek.
  4. Zwijamy ciasto, a następnie tniemy ostrym nożem kawałki grubości ok. 2 cm.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy 10-15 minut w 180 st. C. Jeśli zaczynają cię przypiekać, a ciasto jeszcze jest surowe, można przykryć je folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Mniam, to coś zdecydowanie dla mnie, bo jest i ser i rodzynki. :) Ja bym wcisnęła jeszcze oczywiscie moj ulubiony cynamon;)

    Pozdrowienia!

  2. asieja pisze:

    lubię takie straszliwie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top