Panierowana mozzarella z pastą z suszonych pomidorów

na 30 grudnia 2012 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Przepis na poniższą przekąskę zaczerpnąłem z lidlowych przepisów Pascala Brodnickiego. Z resztą nie tylko ten, bo jest jeszcze kilka, które wpadły mi w oko podczas zakupów i postanowiłem je przygotować na sylwestrowy wieczór. To bardzo prosta do przygotowania i zajmująca niewiele czasy smaczna przekąska, w sam raz na jeden kęs. Najlepiej smakuje podana na ciepło, ale gdy nieco ostygnie też jest ok.

Panierowana mozzarella z pastą z suszonych pomidorów

przepis na panierowaną mozzarellę z pastą z suszonych pomidorów

składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g grysiku kukurydzianego (polenta)
  • 2 jajka
  • 300 ml wody
  • 70 g bułki tartej
  • 500 g mozzarelli (4 kulki)
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka otarta z limonki
  • olej

przygotowanie:

Mieszamy 100 g mąki pszennej i 100 g mąki kukurydzianej. Dodajemy jajko, wodę i doprawiamy soląi pieprzem. Całość mieszamy (musimy uzyskać konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego).
Do pojemnika miksera wrzucamy 80 g suszonych pomidorów i 3 łyżki oliwy z oliwek. Miksujemy na jednolitą masę.
Mozzarellę kroimy w plastry, następnie każdy plaster kroimy na pół. Wszystkie kawałki mozzarelli obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej za pomocą widelca (żeby panierka nie została nam na palcach).
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy kawałki sera tak, by skórka nabrała złotego koloru.
Na wierzch każdego kawałka dodajemy sos z suszonych pomidorów i odrobinę skóry limonki.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    I mnie się bardzo podoba. Smakowity pomysł :)

  2. Luka pisze:

    Mozzarella wygląda pysznie, z przepisów lidlowskich również wybrałam niektóre na Sylwestrową noc, zapowiada się prawdziwa uczta:)

  3. asieja pisze:

    jak mozzarella i suszone pomidory, to ja jestem bardzo na tak!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top