Przepis na poniższe pulpety wydawać się może skomplikowany i pracochłonny, ale to tylko pozory. W rzeczywistości, przygotowuje się je dość szybko, szczególnie, kiedy naszykujemy sobie wszystkie składniki pod ręką. Do dobry pomysł na dwudniowy obiad – z podanej ilości składników wyszło mi 25 pulpetów, które jeśli nie damy rady jednego dnia, można spokojnie odgrzać dnia kolejnego.
Sos z przepisu możecie zastąpić np. pulpą pomidorową. Zwykle tak robię, ale tym razem dysponowałem akurat koncentratem.
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Składniki
- 750 g mielonego indyka (pierś)
- 250 g ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 szklanka bułki tartej
- 250 ml bulionu
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml śmietany 18%
- 1 szklanka tartego sera
Przygotowanie:
Mięso mielone wkładamy do naczynia. Dodajemy ryż, jajko, posiekaną cebulę i startą marchewkę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy. Mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.
Formujemy kulki wielkości orzecha lub nieco większe, które po obtoczeniu w bułce tartej obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. One nie muszą być gotowe do jedzenia, bo będą jeszcze zapiekane – wystarczy, że skórka stężeje, dzięki czemu nie rozpadną się w piekarniku.
Do podgrzanego, ale niegorącego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i słodzimy. Mieszamy i doprawiamy w miarę potrzeby. Po przestudzeniu dodajemy zahartowaną śmietanę.
Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem i wstawiamy do zapieczenia.
Smacznego!
Już samo zdjęcie mnie zachęciło do zapoznania się z tym przepisem :) Wydaje mi się, że wcale nie będzie to aż tak czasochłonne jakby mogło się wydawać. Prawda wyjdzie na jaw na najbliższym weekendzie, kiedy to postaram się coś takiego zrobić :)
To koniecznie daj znać czy smakowało! :-) Pozdrawiam!
Uwielbiam pulpety, a wtakich w pomidorowym sosie ostatnio się zakochałąm:) Cudowny obiad mieliscie:)
Dzięki. Ja też strasznie lubię wszystko co w sosie pomidorowym :-)
Chętnie zjadłabym taki obiadek. Świetne pulpeciki !
Pozdrowienia
Dzięki!
Moze i pracochlonny, ale przypuszczam, ze wart kazdej minuty!
W pełni się z Tobą zgadam :-)
Lubie pulpety w sosie pomidorowym. :) Ale nie daje ryzu. Mimo to narobiles mi ochoty i mysle, ze bede musiala w przyszlym tygodniu zrobic taka duza brytfanke. :)
Tym razem dałem ryż, kiedyś robiłem też z kaszą gryczaną. Duża brytfanka nie jest złym pomysłem :-)