Sajgonki

na 7 października 2011 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Sajgonki zna chyba każdy – kuchnia wietnamska, która swe złote lata na naszej ziemi miała w ostatniej dekadzie XX wieku (jak to brzmi!) znana jest chyba każdemu mieszkańcowi większego miasta, choć i w malutkich wioskach widziałem bary o nazwie „Sajgon” lub „Mekong”. Dziś zapraszam do przygotowania domowych sajgonek, które mają taką przewagę nad tymi z budki, że wiemy co do nich dodaliśmy :-)

Przepis na sajgonki

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 250 ml sosu pomidorowego (pulpy pomidorowej)
  • 1 garść suszonych grzybów mun
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1 jajko
  • papier ryżowy

Przygotowanie:

Zaczynamy od namoczenia grzybów. Zalewamy je letnią wodą i odstawiamy na 20-30 minut.
Na oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy mięso i startą na grubych oczkach marchewkę. Razem przesmażamy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski grzyby i sos pomidorowy i dusimy do momentu, aż sos się zredukuje.
Doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
Szatkujemy kapustę i dodajemy do mięsa, do którego wbijamy też jajko. Całość mieszamy i nakładamy na papier ryżowy.
Smażymy w głębokim tłuszczu do zbrązowienia papieru.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Król pisze:

    Fajnie Ci wyszły mnie zawsze papier ryżowy pęka w większości sajgonek i nie są ani tak ładne, ani napakowane farszem.

    • Kuba pisze:

      Dzięki :-) Mnie też jedna pękła co doprowadziło mnie do furii, bo nie cierpię, jak kawałki farszu, których nie mogę wyjąć z oleju, smażą się spalając na węgiel :)

  2. monami pisze:

    ja jeszcze nie miałam okazji spróbować. Chyba napierw spróbuję w restauracji, a potem wyprodukuje swoje, żeby mieć porównanie ;)

  3. Oczywiście że domowe najlepsze;)

  4. Majana pisze:

    Pyszne sa takie domowe :) Robiłam tez, w wersji wegtetariańskiej,ale chętnie kiedyś mięsnych spróbuję:)
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top