Czy próbowaliście kiedyś przyrządzić domowy ketchup, czy ograniczacie swe działania w tym zakresie do wyjścia do sklepu? Ja po raz pierwszy zrobiłem ketchup w ubiegłym roku i szybko pokochałem jego smak. Sos sklepowy nigdy nie był nawet w połowie tak treściwy, smaczny, taki … pomidorowy! Co więcej – Wasz ketchup nie musi być czerwony – użyjcie pomidorów żółtych lub zielonych by otrzymać takowe kolory.
Niniejszy przepis pochodzi z książki „Jamie Oliver w domu”.
przepis na ketchup domowy
składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 duża czerwona cebula
- ½ bulwy kopru włoskiego (nie mogłem dostać, więc pominąłem)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki chilli
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 goździki
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 200 ml czerwonego octu winnego
- 70 g cukru
- oliwa
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów grubo siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
- Dodajemy nieco oliwy, zioła i przyprawy (które warto nieco rozgnieść w moździerzu).
- Dusimy około 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz 350 ml wody.
- Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos o połowę.
- Sos miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito (najlepiej przynajmniej dwa razy).
- Przelewamy do czystego garnka, dodajemy ocet i cukier.
- Znów redukujemy do czasu, aż sos osiągnie konsystencję ketchupu.
- Przelewamy do sparzonych butelek.
Smacznego!
Ja robię ketchup z cukinii, cebuli i koncentratu pomidorowego. Moim domownikom bardzo smakuje, lepiej niż sklepowy.
Wcale się nie dziwię Twoim domownikom :-)
ależ on musi smakować:) …ja jak do tej pory wybierałam pójście do sklepu …ale chyba czas zdecydować sie na swojski keczup:)
O, a właśnie szukałam jakiegoś ludzkiego przepisu na keczup :) Fajnie :)
Cieszę się, że mogłem pomóc – daj znać czy smakował :-)
musi być pyszny! Kurde.. tylko skąd czasu wziąć na te wszystkie przetwory ;)
Właśnie – czasu zawsze mam za mało :-( Ale taki keczup to prawie samograj – pilnować tylko trzeba, żeby dno garnka się nie przypaliło, jeśli jest cienkie.
Nigdy nie próbowałam zrobić własnego ,domowego ketchupu. Myslę,ze to wspaniały pomysł, ketchup prezentuje się znakomicie.
Ciekawa jestem takiego sosu z zielonych pomidorów na przykład :)
Pozdrowienia:)
Polecam – jest naprawdę smaczny!