Ketchup domowy

na 5 października 2011 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Czy próbowaliście kiedyś przyrządzić domowy ketchup, czy ograniczacie swe działania w tym zakresie do wyjścia do sklepu? Ja po raz pierwszy zrobiłem ketchup w ubiegłym roku i szybko pokochałem jego smak. Sos sklepowy nigdy nie był nawet w połowie tak treściwy, smaczny, taki … pomidorowy! Co więcej – Wasz ketchup nie musi być czerwony – użyjcie pomidorów żółtych lub zielonych by otrzymać takowe kolory.

Niniejszy przepis pochodzi z książki „Jamie Oliver w domu”.

ketchup

przepis na ketchup domowy

składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • ½ bulwy kopru włoskiego (nie mogłem dostać, więc pominąłem)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 200 ml czerwonego octu winnego
  • 70 g cukru
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów grubo siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
  2. Dodajemy nieco oliwy, zioła i przyprawy (które warto nieco rozgnieść w moździerzu).
  3. Dusimy około 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz 350 ml wody.
  4. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos o połowę.
  5. Sos miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito (najlepiej przynajmniej dwa razy).
  6. Przelewamy do czystego garnka, dodajemy ocet i cukier.
  7. Znów redukujemy do czasu, aż sos osiągnie konsystencję ketchupu.
  8. Przelewamy do sparzonych butelek.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Pelagita pisze:

    Ja robię ketchup z cukinii, cebuli i koncentratu pomidorowego. Moim domownikom bardzo smakuje, lepiej niż sklepowy.

  2. ależ on musi smakować:) …ja jak do tej pory wybierałam pójście do sklepu …ale chyba czas zdecydować sie na swojski keczup:)

  3. Julia pisze:

    O, a właśnie szukałam jakiegoś ludzkiego przepisu na keczup :) Fajnie :)

  4. musi być pyszny! Kurde.. tylko skąd czasu wziąć na te wszystkie przetwory ;)

    • Kuba pisze:

      Właśnie – czasu zawsze mam za mało :-( Ale taki keczup to prawie samograj – pilnować tylko trzeba, żeby dno garnka się nie przypaliło, jeśli jest cienkie.

  5. Majana pisze:

    Nigdy nie próbowałam zrobić własnego ,domowego ketchupu. Myslę,ze to wspaniały pomysł, ketchup prezentuje się znakomicie.
    Ciekawa jestem takiego sosu z zielonych pomidorów na przykład :)
    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top