W warzywniaku dumnie prezentują się piękne kalafiory. To grzech ich nie wykorzystać do ugotowania jednej z moich ulubionych zup z dzieciństwa.
Przepis na zupę kalafiorową
Składniki:
- kalafior
- 1 l bulionu
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 seler
- 4 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 300 ml śmietany
Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu wkładamy pokrojone w kostkę warzywa, oprócz kalafiora. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą na wpóługotowane.
Całość gotujemy do czasu, aż kalafior będzie „aldente” – już ugotowany, ale jeszcze chrupiący.
Zupę zabielamy śmietaną, tak by się nie zważyła, doprawiamy do smaku i dekorujemy koperkiem.
Smacznego!
Ta zupa jest naprawdę pyszna. Od dawna „za mną chodziła” i wreszcie ją ugotowałem korzystając z Twojego przepisu. Na dowód tego, że udało mi się niczego nie popsuć wspomnę tylko, że moja Wiola była zachwycona.
Dzięki.
Witaj ponownie Kris! Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Zapraszam do kolejnych prób i komentarzy mych przepisów. Serdecznie pozdrawiam!
uwielbiam takie delikatne, wakacyjne zupki ;]
Letnia klasyka :)
A jak! :-)