Muffiny kokosowe z borówkami amerykańskimi

na 20 sierpnia 2011 7 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Robiąc ostatnio przegląd szafek, zorientowałem się, że jestem szczęśliwym, choć nieświadomym, posiadaczem puszki mleka kokosowego. Po chwili zastanowienia postanowiłem upiec przy jego wykorzystaniu muffiny. A, że miałem jeszcze borówki amerykańskie, dodałem i je. Przepis jest swoistym składakiem z kilkunastu innych, znalezionych w książkach i sieci przepisów. Przyznać szczerze muszę, że muffiny mi smakowały, ale spodziewałem się, że będą bardziej kokosowe. Mimo, że dodałem więcej wiórków niż w oryginale, daleko im było do kokosanek lub bounty – następnym razem pokombinuję ze składnikami. Nie mniej jednak polecam zgodnie z zasadą, że dobre muffiny nie są złe :-)

Przepis na muffiny kokosowe z borówkami amerykańskimi

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g wiórków kokosowych
  • szklanka borówek amerykańskich
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko.
Do masy dodajemy pozostałe sypkie składniki i lekko mieszamy.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe i borówki, a całość szybko mieszamy tak tylko by wszystko się połączyło.
Pieczemy w temperaturze 175 st.C. około 20 minut.

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

7 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Lucyna pisze:

    Korzystalam z podobnego przepisu na muffiny kokosowe, a czesc maki zastapilam dodatkowo wiorkami i tez byly mniej kokosowe, niz bym chciala. Zastanawiam sie, co jeszcze moznaby zrobic, by wzmocnic smak kokosu. Jakies pomysly?
    Pozdrawiam, Lucyna.

    • Kuba pisze:

      Tak sobie myślałem nad tym i wpadłem na pomysł, że można wiógki najpierw ugotować w mleku (zwykłym) – tak jak robiłem to w cieście bounty nabierają wtedy puszystości i smaku. Muszę wypróbować tę koncepcję.
      Dzięki za odwiedziny! Pozdrawiam!

      • Lucyna pisze:

        A moze w mleku kokosowym? Jestem zdesperowana :-) Ostatnio zrobilam z pol szklanki maki i szklanki wiorkow (pieklam kilka ciast i za pozno sie zorientowalam, ze maki mi zabraklo). Ilosc wiorkow jednak nie przesadza sprawy i trzeba jakos z nich wydobyc smak, moze wlasnie gotowaniem. W weekend robie kolejna probe :-) Mam tez juz pomysly na muffinki o innych smakach :-)
        Pozdrawiam

  2. Majana pisze:

    Sliczne i pyszne muffiny! A kokos z borówkami to świetna sprawa :)

  3. ewam pisze:

    wow,fajnie sobie to wykombinowales:)ja z kolei jestem od niedawna szczesliwa posiadaczka niezliczonej ilosci papilotek,w ktore zaopatrzyla mnie mama,wiec do dziela,tez trzeba cos z mufinkami zadzialac:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top