Zupa kalafiorowa

na 23 sierpnia 2011 5 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

W warzywniaku dumnie prezentują się piękne kalafiory. To grzech ich nie wykorzystać do ugotowania jednej z moich ulubionych zup z dzieciństwa.

Przepis na zupę kalafiorową

Składniki:

  • kalafior
  • 1 l bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 4 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 300 ml śmietany

Przygotowanie:

Do gotującego się bulionu wkładamy pokrojone w kostkę warzywa, oprócz kalafiora. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą na wpóługotowane.
Całość gotujemy do czasu, aż kalafior będzie „aldente” – już ugotowany, ale jeszcze chrupiący.
Zupę zabielamy śmietaną, tak by się nie zważyła, doprawiamy do smaku i dekorujemy koperkiem.
Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

5 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kris pisze:

    Ta zupa jest naprawdę pyszna. Od dawna „za mną chodziła” i wreszcie ją ugotowałem korzystając z Twojego przepisu. Na dowód tego, że udało mi się niczego nie popsuć wspomnę tylko, że moja Wiola była zachwycona.
    Dzięki.

    • Kuba pisze:

      Witaj ponownie Kris! Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Zapraszam do kolejnych prób i komentarzy mych przepisów. Serdecznie pozdrawiam!

  2. karmel-itka pisze:

    uwielbiam takie delikatne, wakacyjne zupki ;]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top