Szarlotka z dużą ilością jabłek

na 1 maja 2011 19 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam szarlotkę. Spośród wszystkich ciast, to właśnie to z jabłkami jest najbliższe memu sercu mógłbym się nią zajadać bez opamiętania. Przygotowuję ją dość często i chętnie eksperymentuję z różnymi przepisami. Poniższą recepturę znalazłem na blogu Kwestia smaku i od razu przypadła mi ona do gustu ze względu na naprawdę dużą ilość jabłek. Gorąco polecam jej upieczenie.

Przepis na szarlotkę z dużą ilością jabłek

zaczerpnięty z bloga Kwestia smaku

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 10 łyżek brązowego cukru lub do smaku
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto razem siekamy i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu 2/3 porcji rozkładamy na dnie blachy 20×30 cm.

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki (użyłem szatkownicy, a pasterki wyszły bardzo cienkie – polecam!). Mieszamy je z rodzynkami, cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym i układamy na cieście.

Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 45 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Tagi: , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

19 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Anita pisze:

    Wygląda zachęcająco, a jak smakuje przekonam się w piątek ;:) ale pominę rodzynki, których nie lubię. Rozważam za to przesmarowanie ciasta powidłami i posypanie płatkami migdałów zanim położę jabłka. Robię tak przy tarcie z jabłkami i uważam, ze to świetne połączenie :)

  2. ja pisze:

    piekłam, jest genialnie smaczna

  3. Maggie pisze:

    Szarlotka jest pycha, a taka, gdzie jablek jest wiecej niz ciasta, to juz zwlaszcza :)

  4. asieja pisze:

    i ja należę do szarlotkowych wielbicieli!

  5. Majana pisze:

    Swietna szarlotka Kubo! Uwielbiam szarlotki i najlepiej kiedy mają dużo jabłek i cynamonu:)
    Pozdrawiam.

  6. EVE pisze:

    Kuba, takie szarlotki to ja uwielbiam! Generalnie moja mama robi najlepsze, więc jak tylko mam ochotę to proszę ją o małą blachę jej roboty :))) I oczywiście musi być dużo jabłek i cynamonu jak w Twoim przepisie :)))
    I ta cudna kruszonka :D Mniam!!!!

  7. szarlotka to ciasto niepokonane. Dla mnie to zawsze hit. z gałką lodów waniliowych.. i nie trzeba nic więcej :)

  8. flusso pisze:

    Ja zdecydowanie jestem sernikożercą, ale to w niczym nie przeszkadza żeby pojeść sobie takiej pysznej szarlotki :D

  9. kabka pisze:

    szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast :-) i bardzo lubię dużą ilość jabłek; zawsze, chyba z przyzwyczajenia robiłam ją z 1 kg owoców, ale Twoja propozycja jest o wiele bardziej zachęcająca i następnym razem (gdy będę ją piekła) przygotuję 2 kg owoców :-)

    • Kuba pisze:

      Witam na mym blogu :-) Jabłka to moje ulubione owoce, więc generalnie im ich więcej, tym lepiej :-) Pozdrawiam!

    • gitana pisze:

      szarlotka marzenie…przepis wart grzechu…zmodernizowalam go tylko odrobine..dodalam jeszcze jedno zoltko czyli w sumie byly 2
      poniewaz mam blszke 35 x 30,,piekac poraz drugi podwoilam ilosc ciasta i tez wyszlo swietnie..acha i polukrowalam ja cienka struzka lukru …zrobila furore ..pieke ja na sylwestra..
      zycze wszystkim szampanskiej zabawy i Dosiego Roku

      • Kuba pisze:

        Cieszę się niezmiernie, że ciasto przypadło Tobie i Twoim bliskim do gustu. Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :-)

  10. trzcinowisko pisze:

    Wszelkiego rodzaju szarlotki są mile widizane…a jak maja duuuzo jabłek to już w ogóle:)

  11. viri pisze:

    świetna! najlepsza z duuużą ilością jabłkowego nadzienia, o tak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top