Czy już wróciliście z majowego długiego weekendu? A może jeszcze lepicie lepicie bałwany i walczycie na śnieżne kule? To prawda, że w tym roku pogoda zrobiła nam niezły numer – sam przemarzłem na kość na spacerze z psiną i wracałem jak najszybciej do domu by zakopać się pod kocem.
Na rozgrzanie mam dla Was niespodziankę – wspólnie z firmą Tchibo przygotowaliśmy konkurs, w którym do zdobycia są zestawy kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica wraz z akcesoriami kawowymi. Aby je zdobyć proszę Was o zamieszczenie w komentarzach przepisów z wykorzystaniem kawy Arabica. To może być danie główne, ale i sos, deser lub kawowy napój. To może być nawet przepis na Waszą ulubioną kawę – czy macie jakieś specjalne sposoby na jej przygotowanie? Na Wasze propozycje czekam do niedzieli (8.05.2011) godz. 23:59. W drugim etapie, poproszę Was o wybranie w głosowaniu 7 zwycięskich propozycji. Każdy uczestnik może nadesłać dowolną ilość przepisów, co zwiększy jego szanse na zdobycie nagrody.
Po wylosowaniu, poproszę zwycięzców o podanie adresów, które przekażę organizatorom odpowiadającym za wysyłkę nagród.
A oto garść interesujących informacji o kawie Tchibo Exclusive 100% Arabica.
„Tarta z kawowym kremem i czapką bezowo-migdałową”
Składniki na ciasto:
25 dag mąki
3 łyżki cukru pudru
10 dag masła
1 jajko
aromat migdałowy
Składniki na krem:
20 dag masła
4-5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
1 budyń waniliowy bez cukru
350 ml mleka
2 łyżki Amaretto
1 kopiasta łyżka kawy Tchibo Arabica
pół szklanki wody
Składniki na bezę:
5 białek
10 dag płatków migdałowych
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy i wałkujemy na kształt
koła. Okrągłą blachę smarujemy masłe, obsupujemy bułką tartą i
wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na
30-40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wkładamy zimne ciasto.
Pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto się zarumieni.
Krem: Kawę Tchibo Arabica zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia.
Na mleku gotujemy budyń bez dodatku cukru i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po żółtku. Wlewamy napar z
kawy i Amaretto oraz dodajemy budyń – dokładnie miksujemy na gładką
masę.
Beza: Białka ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru
pudru. Do sztywnej piany wsypujemy migdały i delikatnie mieszamy. Na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg wielkości
okrągłej blachy. Wykładamy pianę na blachę i wysuszamy ją w
piekarniku (120 stopni C przez ok. 45 minut). Nie wyjmujemy jej od razu z
piekarnika, ale zostawiamy aż sama ostygnie. Ja bezę robiłam wieczorem i
zostawiłam ją na całą noc.
Spód ciasta napełniamy kremem, przykrywamy bezową czapką i wkładamy na
kilka godzin do lodówki.
Pozdrawiam i życzę smacznego! :)
„SERNIK NA ZIMNO KAWOWY”
Składniki:
75 dkg sera
kostka margaryny
szklanka cukru pudru
2 jajka
szklanka mleka
1 paczka żelatyny
1 galaterka (dowolny smak)
2 czubate łyżki rozpuszczalnej kawy Tchibo Exclusive
Sposób przygotowania:
Zagotować szklankę mleka, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dobrze rozmieszać.
Ser, margarynę, cukier i 2 żółtka zmiksować robotem. Wlać letnie mleko i wymieszać.
Rozpuścić kawę Tchibo w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić i wymieszać z masą.
Dodać 2 ubite białka, wymieszać z pozostałą masą i wlać do małej tortownicy.
Wstawić masę do lodówki aby zastygła.
Następnie zagotować 1 galaretkę, ostudzić i zalać nią masę.
Do galaretki można też dodać pokrojone owoce jak banany czy truskawki. Sernik ponownie wstawić do lodówki.
Ciasto kawowo – bezowe:
– 1 spód biszkoptowy
– 200g bezów
– 250g serka mascarpone
– 250ml śmietany kremówki
– 1 śmietan-fix (niekoniecznie)
– napar z kawy (do namoczenia spodu biszkoptowego)
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 1 łyżeczka gorącej wody
– 2 łyżki cukru pudru
Spód biszkoptowy nasączam naparem z kawy.
2 łyżeczki kawy rozpuszczam w 1 łyżce gorącej wody i studzę. Schłodzoną kremówkę wkładam do miski i ubijam lekko mikserem, dodaję śmietan-fix, schłodzony serek mascarpone, rozpuszczoną kawę i cukier puder. Ubijam jeszcze przez chwilę. Odkładam 3 łyżki kremu. Do reszty dodaję pokruszone na grube kawałki bezy. Masę wykładam na biszkopt. Na wierzchu smaruję odłożonym kremem i dekoruję. Wstawiam do lodówki.
Krem kawowy (jakieś 5 porcji):
– 1 opakowanie „Śnieżki”
– 200ml mleka
– 6 g. kawy sypanej Tchibo Arabica
– 50ml wrzątku
– 3 pełne łyżeczki żelatyny w proszku
– 1 łyżka cukru pudru
– kakao do dekoracji
Przygotowuję napar z kawy. Po ok.2 minutach odcedzam z fusów. Do naparu wsypuję żelatynę i mieszam. Odstawiam. Następnie przygotowuję śnieżkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żelatynę z kawą podgrzewam lekko, tak by dokładnie się rozpuściła, ale nie mozna jej zagotować. Studzę, by była letnia. Wlewam po łyżeczce żelatyny z kawą do masy, miksując. Przekładam do pucharków i wstawiam do lodówki na ok.1 godzinę. Przed podaniem dekoruję kakao!
I jeszcze pozwolę sobie dodać przepyszny piernik kawowy …przepis, który w mojej rodzinie jest od mniej wiecej 20 lat, a pochodzi z małych książeczek o nazwie „Babeczka”, które kiedyś nałogowo zbierałam:)
Piernik kawowy
Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju lub rozpuszczonej margaryny
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
4 jaja
1 szklanka gorącej mocnej kawy (np. Tchibo 100% arabica)
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Nadal ucierając cienkim strumieniem wlewamy miód, kawę, wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oraz wlewamy tłuszcz. Ciasto powinno być puszyste i miękkie. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę (25x40cm) posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką, lub wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 40 minut w 190-200 stopniach. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od brzegów formy – jest upieczone. po lekkim ostudzeniu okrawamy brzegi ciasta nożem i wykładamy na deseczkę. Wierzch polewamy polewą. Ja zawsze dodatkowo przekrawam piernik i smaruję powidłami śliwkowymi.
Kolejnym ulubionym słodkim przepisem, który ma w sobie kawę są muffiny kawowo – czekoladowe z malinami. Wymyśliliśmy je któregoś dnia z synkiem…dosypywaliśmy, dolewaliśmy i wyszły …przyznam się, że bardzo, bardzo nam smakowały:)
Muffiny kawowo – czekoladowe z malinami
Składniki na ok. 16 sztuk:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (np. Tchibo Exclusive 100% Arabica)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka posiekanej, gorzkiej czekolady
2 duże lub 3 mniejsze jaja
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru
maliny mrożone
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek. Ciasto wykładać do formy wyłożonej papilotkami. W środek każdej wcisnąć po 1-2 mrożone maliny. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Kuba dla mnie jak kawa to Tiramisu … które mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację:). Moje obowiązkowo z jajkami (a właściwie żółtkami):)
Tiramisu (na 2 solidne porcje …u nas 2:))
250 g mascarpone
4 żółtka
50 g cukru pudru
kawa espresso lub bardzo mocna kawa rozpuszczalna lub bardzo mocna zaparzona kawa (przecedzona przez sitko) ( ok. 1 szklanki)
50 ml amaretto
biszkopty lasy fingers
Żółtka oddzielić od białek. Białka spożytkować lub zamrozić, a żółtka ubijać z cukrem pudrem do białości (ja ubijam ok. 8 – 10 minut). Stopniowo dodawać mascarpone i miksować.
Do lekko ciepłej kawy wlać amaretto. Biszkopty moczyć w kawie i ułożyć pojedynczą warstwę w formie lub kieliszkach (pucharkach). Na to wyłożyć połowę kremu, warstwę biszkoptów moczonych w kawie i resztę kremu. Wstawić na min. 4 godz (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao (nie żałować).
Przepis na sos kawowy.
1/2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady (mozna zastąpić 3 łyżkami kakao),
1 łyżeczka kawy rozpuszczlanej,
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany kremówki,
1 łyżka rumu lub likieru kawowy (niekoniecznie)
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody i ostudzamy.
W małym garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę, a następnie schładzamy.
Dodajemy śmietanę oraz likier i mieszamy.
Polewa doskonale nadaje się do zimnych deserów jak lody, do deserów z dodatkiem bitej śmietany.
Kurczak kawowy:
500 g piersi kurczaka
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżka octu
1 łyżka oliwy
1/2 szklanka wody
4 łyżki cukru
3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej np. 18%
2 łyżki ziaren kawy Arabica Tchibo
Marynata: Pieprz rozcieram w moździerzu. Dodaję ocet i oliwę. Kawałki kurczaka maczam w marynacie i odstawiam na kilka minut.
Sos: Do rondelka wlewam wodę, dodaję cukier i kawę i gotuję, aż wywar lekko zgęstnieje i będzie miał wyrazisty kolor oraz zapach. Z sosu kawowego wyjmuję ziarna kawy, a do płynu dodaję śmietanę. Mieszam.
Kurczaka podsmażam na patelni aż będzie jasny. Przed podaniem polewam sosem kawowym.
Warstwowa kawa;
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
1/3 szkl mleka
Do szklanki wsypujemy wymieszaną kawę i cukier,zalewamy kilkoma łyżkami wody(5 łyżek),dobrze spieniamy,wlewamy delikatnie wody tak ok 5-6 łyżek dopełniamy mlekiem na koniec posypujemy startą czekoladą :-)
Kawowe naleśniki:
mąka
mleko
cukier puder
kawy rozpuszczalnej(rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody)
cukier waniliowy
jajko
bita śmietana
kulka lodów
Z mleka,mąki,jajka,cukru ,cukru waniliowego i kawy robimy ciasto naleśnikowe nie podałam ilości bo zależy od tego ile naleśników chcemy ,smażymy naleśniki podajemy z bitą śmietaną i kulką lodów.
Tort bezowo-kawowy
# krążki beza na każdy po 5 białek,szklanka cukru pudru,łyżka mączki kartoflanki
2 kremy śmietankowe
4 łyżki kawy
Krem robimy jak na opakowaniu dodajemy kawę mieszamy przekładamy bezowe krążki zdobimy :-) ,
Lato idzie, polecam więc Kawę frappe. Pycha.
Składniki: – 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, – 75 ml zimnego mleka 3,2 %, – 0,5 litra lodów śmietankowo-waniliowych, – 2 łyżeczki cukru trzcinowego, – 0,5 szklanki wody przegotowanej
Przygotowanie: Kawę i cukier rozpuścić w wodzie. Do wysokiego naczynia wlać mleko, rozpuszczoną kawę, dodać lody i wszystko razem dokładnie zmiksować. Przelać do wysokich szklanek.
Kawę można udekorować bitą śmietaną albo posypać startą gorzką czekoladą. Podawać z rurkami.
Ciasto kawowo – jogurtowe z porzeczkami – MNIAM ! :)
Składniki:
*60g masła pokrojonego
*220g (1 szklanka) drobnego cukru
*2 jajka
*225g (1 i 1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym (lub mąki zwykłej + płaska łyżeczka proszku do pieczenia)
*35g (1/3 szklanki) kakao
*2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach Tchibo Arabica
*1 łyżeczka sody
*250ml (1 szklanka) jogurtu naturalnego
*około 200g porzeczek czerwonych (ciasto można także zrobić w wersji bez porzeczek)
Składniki na glazurę kawową:
*1 i 1/2 szklanki (240g) cukru pudru
*1 łyżeczka miękkiego masła
*ok 2 łyżek mleka
*3 łyżeczki kawy w granulkach Tchibo Arabica
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C. Natłuścić foremkę 21 cm (może być keksówka). Wymieszać wszystkie składniki mikserem na niskich obrotach do momentu aż się połączą. Zwiększyć prędkość i ubić aż mikstura zmieni kolor. Dorzucić czerwone porzeczki. Wymieszać łyżką.
Przełożyć do foremki. Piec około 50 minut. Pozostawić na kilka minut w foremce, po czym wyjąć i ostudzić na kratce.
Składniki na glazurę podgrzać w rondelku, aż powstanie gęsta masa o konsystencji smarowidła. Natychmiast posmarować zimne ciasto.
Smacznego :)
Kawa z kardamonem – pyszna! :)
Składniki:
*4 szklanki wody (900 ml – 1l),
*3 łyżki mielonej kawy Tchibo Arabica,
*1 łyżeczka mielonego kardamonu ,
*pół łyżeczki szafranu,
*2 łyżki wody różanej
Wykonanie:
Zagotować wodę. Dodać kawę, kardamon i szafran. Gotować przez 3 minuty. Przecedzić do dzbanka. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną. Podawać w filiżankach ze smacznym dodatkiem, na przykład z rogalikiem.
Smacznego:)
A ja jeszcze z jednym wpisikiem.
:)
Likier kawowy, polecam do deserów, ciast i nie tylko ;)
Składniki:
*5 czubatych łyżek kawy mielonej (niezbyt drobno) Arabica Tchibo
*1 1/2 szklanki wody wrzącej
*1 szklanka wódki
*4/5 szklanki cukru
*1/2 laski wanilii
Wykonanie:
Kawę z wanilią zaparzyć 1 szklanką wrzątku. Przecedzić,a fusy zaparzyć resztą wrzątku. Ponownie przecedzić, połączyć napary i dodać cukier. Po rozpuszczeniu cukru dodać wódkę i odstawić likier na 2 dni.
Pycha!:)
A ja proponuję mrożoną kawę z nutą kokosa
Składniki na szklankę 300ml :
50 ml zaparzonej mocnej kawy Arabica Tchibo
200 ml zmrożonego mleka
gałka lodów kokosowych lub waniliowych
bita śmietana – 2~3 łyżki
aromat kokosowy – 1 łyżeczka
wiórki kokosowe
Zaparzoną i wystudzoną kawę mieszamy w blenderze z mlekiem i aromatem kokosowym przez około 1,5 minuty. Do szklanki wkładamy lody, zalewamy je kawą z mlekiem. Na to nakładamy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)
Dzięki temu konkursowi odkryłam Twoją stronę ;) i coś czuję, że będę tu wracać :) jako „coś” z kawą proponuję pyszne ciasto Ajerkoniakowa bajaderka :)
Biszkopt:
1 szklanka mąki,
16 g cukru waniliowego,
1 szklanka cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka
Masa:
upieczony wcześniej biszkopt,
2 szklanka kwaśnego soku pomarańczowego,
1 szklanka mocnej kawy Tcihbo Exclusive 100% Arabica z fusami,
3-4 łyżki kakao,
bakalie,
olejek pomarańczowy,
1 kieliszek spirytusu lub wódki,
Krem ajerkoniakowy:
200 ml ajerkoniaku,
kostka masła,
36 g cukru waniliowego,
1/2 litra mleka,
1 szklanka cukru,
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
Dodatkowo:
30 dag okrągłych biszkoptów,
ulubiona polewa czekoladowa
Biszkopt: całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. pieczemy w temp 180 stopni ok. 30 minut.
Masa: upieczony biszkopt kruszymy, dodajemy sok, kawę z fusami, kakao, bakalie, olejek oraz alkohol. Wszystko dokładnie łączymy (można użyć miksera). Sok pomarańczowy i kawę należy dodawać stopniowo by kontrolować gęstość masy (masa ma być naprawdę gęsta!).
Krem ajerkoniakowy: Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pół szklanki mleka dodać 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Rozmieszać i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń. Cienką strużką wlewać powoli ajerkoniak cały czas mieszając.
Dno blaszki wykładamy biszkoptami (dobrym pomysłem jest wysmarowanie blaszki masłem i wyłożeniem pergaminem, łatwiej wtedy będzie wyjąć ciasto). Na biszkopty kładziemy masę, krem ajerkoniakowy oraz polewę czekoladową
ooo świetnie, jak się pokazały i jeszcze się podobają propozycje to może będzie jeszcze jakiś deserek i coś do ciasta czyli kawka :)
a ja dodałam i nie ma moich propozycji :( dodałam ze zdjęciami, tak jak jest tu poniżej napisane że można korzystać z html-a
Spokojnie – filtr antyspamowy czasem źle kwalifikuje komentarze, ale nic w przyrodzie nie ginie, a ja regularnie sprawdzam skrzynkę z odrzuconymi treściami. Dzięki za upomnienie i fajne przepisy. Pozdrawiam!
No to pomyslałam :) Jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie kawy w wypiekach to przepyszne, pachnące gorącą Italią tiramisu, na które przepis przywiozłam sobie własnie z Włoch.
Tiramisu
Składniki:
*500g serka mascarpone
*4 jajka
*6 łyżek cukru
*około 30 dag podłużnych biszkoptów(„kocie języczki”) -2 opakowania
*2 łyżki kawy rozpuszczalnej (np.Tchibo Exclusive Arabica)
Wykonanie:
Kawę rozpuszczalną zalać 2 szklankami niezbyt gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Żółtka ubić z cukrem i dodać do nich mascarpone, połączyć dokładnie (ja to robię mikserem). Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Biszkopty maczać w ostudzonej kawie i układać w naczyniu żaroodpornym lub misce. Po ułożeniu warstwy biszkoptów zalać to kremem, następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie krem. Warstw może być kilka, zależy jak duże jest naczynie. Na wierzchu musi być krem.
Uwaga: biszkopty te są bardzo kruche i szybko nasiąkają kawą, należy maczać szybko z jednej i z drugiej strony i układać.
Deser wstawic do lodówki i schłodzic kilka godzin (4 godz). Po schłodzeniu, przed podaniem posypać kakao lub startą czekoladą.
Pycha!
Trzeba będzie zatem pomyśleć:)
Podaję przepis na pyszną Zebrę kawową:
Składniki: – 480 g mąki + 4 łyżki, – 480 g cukru, – 4 jajka, – 250 ml mleka, – 200 ml oleju, – 3 łyżki kawy zbożowej, – 3 łyżki kawy rozpuszczalnej Tchibo Exclusive, – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, – szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i zacząć miksować. Dodawać po trochu cukier i ubijać do uzyskania gęstej piany. Cały czas ubijając masę dodawać pomału mleko i olej. Na końcu dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać przygotowane 4 łyżki mąki, wymieszać. Do drugiej porcji dodać kawę (można zastosować jeden rodzaj kawy) i wymieszać.
Do przygotowanej formy na ciasto (ciasto robiłam z połowy porcji i użyłam formy o średnicy 20 cm) wlewamy po kolej po 2-3 łyżki ciasta. Po zakończeniu całego zabiegu, pozostawić ciasto na 2-3 minuty.
Jeżeli ciasto się „wyrówna”, wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Ciasto piec 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Pozostawić do przestygnięcia – wyjąć z formy i udekorować według uznania.
To ja zacznę od Muffin kawowych z chałwą, są pyszne, tzn. dla kawochłepcących i chałworzerców do których się zaliczam. A kawę Tchibo zawsze mam w domu, czy to rozpuszczalną czy fusiastą, zawsze robię zapas w ich sklepach.
Składniki: – 300 g mąki, – 140 g cukru, – 125 ml mleka, – 100 g masła, – 1 jajko, – 2 łyżki kawy Tchibo Exclusive (10 g) rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml), – 1 cukier waniliowy (8 g), – 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, – szczypta soli
Oraz: – 100 g dobrej chałwy waniliowej pokrojonej na 12 kawałków
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i przestudzić, dodać cukier, jajko, letnią kawę i mleko. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy i sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników.
Foremki do muffin napełnić do połowy masą, włożyć kawałek chałwy i przykryć masą. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut. Przestudzić i dowolnie udekorować.
Prosty przepis na bardzo aromatyczne ciasto kawowe. Do lodów czy też oczywiście kawy, pyszny!
Murzynek kawowy
1 margaryna
pół szklanki mleka lub wody
mniej niż 2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
filiżanka ekspresso kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica
4 jaja
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
Margarynę, mleko, cukier, kakao, kawę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.
Przełożyć ciasto do foremki i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Polać polewą czekoladową