Kurczak w trzech musztardach (dieta Dukana)

na 6 maja 2011 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Polecam Wam dziś przygotowanie bardzo smacznego kurczaka, który dzięki musztardowej marynacie zyskuje zupełnie nowe smakowe oblicze. To świetna propozycja dla każdego, bo dukanowiec zje smakowity obiad, ale i sportowiec napakuje się białkiem po treningu.

Przepis pochodzi z bardzo fajnego bloga o bieganiu RunBlog.pl, którego autor, Mateusz, co tydzień uracza swych czytelników jakimś sportowym smakołykiem.

Przypominam o kawowym konkursie Tchibo Exclusive 100% Arabica, w którym do zdobycia są zestawy kawy wraz z akcesoriami. Zapraszam do wzięcia udziału.

Przepis na kurczaka w trzech musztardach

Przygotowanie: 15 minut (+ 2 godz. marynowania)
Ilość porcji: 3-4

Składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej

Przygotowanie:

Kurczaka po umyciu osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kawałki. Wkładamy go do miski i mieszamy z musztardami oraz przyprawami. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, by mięso się zamarynowało.

Tak przygotowanego kurczaka można usmażyć, ale ja wolałem konsekwentnie pójść ścieżką dietetyczną, więc upiekłem go w rękawie. W temperaturze 180 st. C zajęło to około 30 minut.

Można podać z ryżem i sałatką.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Na mojej stronie są też porady, w jaki sposób przeżyć najbardziej restrykcyjną część diety – I fazę :) Z czasem pojawią się też przepisy kulinarne :)
    http://el-burda.blogspot.com/2011/06/dieta-dunkana-jak-przetrwac-i-faze.html
    Pozdrawiam i zapraszam.

  2. Jadłam w maślance, jogurcie, krakersach, ziołach, ale w musztardzie jeszcze nie:) smakowicie wyglada Kubusiu:)

  3. aga pisze:

    z dodatkiem musztardy… mi to pasuje takie jedzonko:)

  4. Ania pisze:

    Ciekawy pomysł. Lubię smak musztardy w mięsnych potrawach.

  5. Ciekawy pomysł! Mój mąż jako wielbiciel musztardy byłby zachwycony!

  6. kurka z musztardą bardzo się lubi;) fajny i lekki obiadek

  7. Maggie pisze:

    Diety jakos mnie nie kreca, wole po prostu rozsadnie jesc, ale takiego lekkiego kurczaczka chetnie bym pozarla :)
    Swoja droga, wydawalo mi sie, ze na Dukanie nie mozna jesc ryzu. Ale moze sie myle?

    • Kuba pisze:

      Maggie, sam też stronię od diet i po prostu trzymam się zasad prawidłowego żywienia. Ale wiele osób spośród moich najbliższych zajada się wg. diety Dukana i to głównie z myślą o nich publikuję przepisy. Co do ryżu to masz pełną rację – wszelkie węglowodany są zakazane. Ale jak wspomniałem we wstępie, jest to doskonałe danie nie tylko dla osób na diecie proteinowej, ale i np. dla sportowców, a Ci wręcz powinni jadać ryż. Pozdrawiam!

  8. Majana pisze:

    Lubię kurczaka w musztardzie i czasem sobie takiego robię:)
    Pozdrowienia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top