Rożki maślane

na 1 listopada 2010 12 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...
Korzystając z dodatkowej godziny (zmiana czasu to wspaniały wynalazek), niedzielny poranek umiliłem sobie piekąc pyszne rogaliki maślane, które w ramach Weekendowej piekarni #91 zaproponowała nam Gosia z Moich ekspresji kulinarnych. Przypominają one rogaliki z marmoladą, które jakiś czas temu piekliśmy w ramach Weekendowej cukierni.
Jak już wspomniałem, są one przepyszne i wspaniale pasują do dżemu, żółtego sera (a tak – lubię słodkie pieczywo z serem!) lub twarożku. Lepiej chyba nie można zacząć dnia!

Rożki maślane
wg. Gosi

Składniki na 32 rogale:
– 3/4 szklanki letniego mleka
– 1/4 szklanki ciepłej wody
– 1/2 szklanki roztopionego masła
– 1/3 szklanki cukru
– opakowanie suszonych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– 3 jajka
– 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 3 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 10 minut.
Do dużej miski wlać mleko, wodę, jajka, masło, wsypać cukier i sól. Wymieszać Na koniec powoli dodawać mąkę. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się jednolite, gładkie i elastyczne.
Z ciasta uformować kulę i umieścić w czystej, natłuszczonej misce. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części, uformować kule.
Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów ( w sumie wyjdą 32 rogaliki). Trójkąty posmarować rozpuszczonym masłem i ściśle zwinąć (rogi można zagiąć-ja tego nie robiłam). Rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wierzch posmarować delikatnie pozostałym masłem.
Rogaliki przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 – 40 minut. Piec na złoty kolor w 180*C przez około 20 – 25 minut.
Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

12 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. myniolinka pisze:

    Ty Pracusiu :) a ja dodatkową godzinę przespałam… :)

  2. aga pisze:

    jakie ladne te Twoje rogaliki:) a z maselkiem to bym zjadla bardzo chetnie:)

  3. Zaytoon pisze:

    Dzisiaj na pyszne świąteczne śniadanko zaserwowałam sobie sconesy, ale coś mi się widzi, że te rożki sprawdziłyby się równie dobrze, jeśli nie jeszcze lepiej! ;)

    Pozdrawiam!

  4. Kasia w kuchni♥♥♥ pisze:

    oOO ja już je sobie wyobrażam posmarowane dżemem..pycha!!

  5. gosiaa99 pisze:

    U mnie juz dawno po rogalikach….a teraz z checia zjadlabym takiego na sniadanie;')

    Milo mi, ze skorzystales z przepisu;)
    Pozdrawiam cieplo!

  6. Krokodyl pisze:

    Pyszne rogale. Piękne na początek dnia. :-) Przestawienie czasu również przyjęłam z ulgą, bo wciąż jesteśmy na niedośnie.
    Pozdrawiam :-)

  7. cukrowa wróżka pisze:

    chyba masz rację, lepiej nie można zacząć dnia. : )

  8. Karmel-itka. pisze:

    Kubo, wspaniałe!

  9. majana pisze:

    Wspaniale wyglądają te rożkI!
    Częstuję się:))

  10. Paula pisze:

    rewelacyjnie spożytkowałeś tą dodatkową godzinę, Kuba :)

  11. Gosia pisze:

    swietnie wygladaja!!! i tak apetycznie z tym maselkiem….
    Pozdrawiam :)

  12. wiosenka27 pisze:

    Pysznie wyglądają:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top