Dziś przedostatni dzień października, a więc niemal ostatnia chwila by wziąć udział w Weekendowej Cukierni organizowanej w tym miesiącu przez Gosię-Pincake, autorkę bloga Trochę inna cukiernia.
Zaproponowała ona dwa bardzo smakowicie zapowiadające się łakocie: czekoladowe ciasto buraczane i rogaliki marchewkowe. Dziś mam przyjemność zaprezentować ciasto, a na rogaliki przyjdzie jeszcze czas.
Smak ciasta z dodatkiem tych różowych warzyw znam już od jakiegoś czasu, jednak tak mocno czekoladowego wcześniej nie miałem przyjemności próbować. A zapewniam Was, że to naprawdę wielka przyjemność – ciasto zniknęło w kilka chwil z blachy. Nie zdążyłem nawet przygotować polewy :-)
przepis na Czekoladowe ciasto buraczane
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mielonych migdałów
- 250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach
Na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru
- 100 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej po czym ostudzić.
- Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
- Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy (22 cm) z dnem wyłożonym papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
- Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.
Smacznego!
oj , Kuba , Kuba ,ale kusisz tym smakowitym ciastem
Zazdraszaczam takiego pysznego ciasta :)) I ogromnie zaluje, ze nie zalapalam sie nawet na kawalek :))
Wygląda pysznie i ja oczywiście wiem, że takie jest ;)))
Zawsze mnie intrygują ciasta z dodatkiem warzyw. Cóż do tej pory miałam tylko okazję robić z marchewką. A jak smakuje z burakiem ?
czyli kolejnej osobie się pyszne upiekło. : )
z polewą, czy bez na pewno ciacho było wyśmienite!
Uwielbiam ciasta z warzywami, jadłam z marchewką, dynią, cukinią, ale z burakiem chyba jeszcze nie.
Chca cha, śmieję się z tej polewy, której nie było. :-)) Tak wyglądają na pyszne i na mocno czekoladowe.
Rewelacja! Miałam ogromną chrapkę na to ciasto, ale jakoś tak zeszło, że mi się go upiec nie udało. A szkoda!
Świetnie Ci wyszło! Prawda,że smakuje swietnie?:)
Pozdrawiam!
O, u mnie też nie było polewy;)
Super, że się przyłączyłeś do wspólnego pieczenia!
Będę czekać na rogaliki:)
Pozdrawiam serdecznie!
Urocze! Buraki tu mnie najbardziej interesują.Ale upiekę potem,kiedyś…
właśnie sobie przepis wydrukowałam :)
prawda,ze znika blyskawicznie??? i takie super mocno czekoladowe…..
Chyba je niedlugo ponownie upieke …
Pozdrawiam :)
Prawda, że niebiański w smaku i takie delikatne:)? ja polewę przygotowałam po prostu wszystko stapiając w garnuszku,ale akurat łasuchów nie było w domu, wiec zdążyłam…gdyby byli, pewnie stałoby się tak jak u Ciebie:) Pozdrawiam ciepło
więc niemal w ostatniej chwili pędzę zaraz bać się za pieczenie… i jeszcze rogaliki mam w planie :)
U mnie było tak samo, dobrze, że zdjęcie udało się zrobić:)
to nie zdążenie przygotowania polewy mówi samo za siebie. ciasto musiało byc jednym z tych szybkoznikających :-)