Zalewajka

na 2 listopada 2010 19 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 4,50 z 5)
Loading...

Zalewajka, podobnie jak wspomniane w ubiegły piątek prażoki, jest potrawą głęboko zakorzenioną w łódzkiej kulturze kulinarnej – jej smak zna chyba każdy, gdyż to prosta, łatwa w przygotowaniu i oczywiście bardzo smaczna zupa.

Jak się okazuje, podobnie jak prażoki, zalewajka znana jest w całej Polsce, a poszczególne regiony mają własne jej odmiany. Dotychczas na ministerialną listę produktów regionalnych i tradycyjnych wpisane zostały dwa warianty: radomszczański i świętokrzyski. Oba są mi znane, jednak bliższy sercu jest świętokrzyski, gdzie słonina jest zastąpiona wędzonym boczkiem lub kiełbasą.

zalewajka

przepis na zalewajkę

Przepis pochodzi z listy produktów tradycyjnych i regionalnych

składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 500 ml (butelka) żuru
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 kapelusze grzybów suszonych
  • 200 g kiełbasy wędzonej lub białej albo boczku wędzonego
  • śmietana
  • liść laurowy
  • ziele angielskie (3-4 ziarenka)
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g słoniny do kraszenia (pomijam)

przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy.
  2. Do garnka z gotującą wodą wkładamy ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby.
  3. Żur dokładnie mieszamy z 3-4 łyżkami śmietany, dodajemy posiekany czosnek.
  4. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę (żur + śmietana + czosnek).
  5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Pokraszoną zarumienioną słoninką zalewajkę świętokrzyską serwujemy w głębokich talerzach. Z chlebem lub bez.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

19 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Miło mi poinformować, że listę laureatów konkursu znajdziecie tu: http://www.kuba-pichci.pl/2010/11/weekendowe-sodkosci-flambirowane-ponace.html

    Gratuluję zwycięzcom i zapraszam do udziału w kolejnych zabawach.

  2. kasia1977 pisze:

    Tak czytam i czytam te komentarze i sama musze przyznac, ze moja ulubiona zupa tez jest pomidorowa:) Tyle, ze z nowoczesnym wloskim akcentem-na bazie z siekanych pomidorow, cebuli, marchewki, fasolki szparagowej i mrozonego groszu ugotowane tortellini. Szybka, pyszna i pozwala na oproznienie zamrazarki ze zwalow kupionych okazyjnie wloskich pierozkow. :) Pozdrawiam serdecznie!

  3. Kuba pisze:

    Na początku mała uwaga – jeśli piszecie komentarze bez logowania się – koniecznie się podpisujcie – skąd mam wiedzieć kim jest Anonimem, który zamieszcza komentarz i jak się mam z Wami skontaktować w przypadku wylosowania nagrody?

    Majano, ja chyba też najbardziej lubię wszelkie pomidorówki. Ostatnio najbardziej smakowała mi z pieczonymi pomidorami i chlebem, ale chyba najukochańsza to ta z ryżem, którą gotowała mi mama, gdy byłem dzieciakiem…

    Krokodylu, faktycznie pomidorówka ma silną grupą poparcia – jutro zrobię podsumowanie, to się przekonamy :-)

    Ewo, żurek czerwony? Nigdy nie spotkałem się z taką nazwą! Czy to coś jak barszcz czerwony?

    Najsmaczniejsze, o tak – pomidorówka z ryżem jest pyszna! Poza tym w pełni zgadzam się, że zupy są pyszne – ja je bardzo lubię i mogę jeść codziennie.

    Sylwio, i ja znam ten smak mamowej botwinki – aż slinka cieknie ;-)

    Magdo, niestety nie miałem okazji jeść szczawiowej ze świeżo rwanego szczawiu – mam nadzieję, że kiedyś dane mi będzie…

    Paulo, ale mi zrobiłaś smak! Pomidory, pomarańcze, mięta? Toż to musi być przepyszne! Koniecznie spróbować muszę. Pozdrawiam!

    Depresjo, ja kiedyś nie znosiłem grochówki – jak się okazało nie wiedziałem nawet jak smakuje – po prostu jakaś bajka tak mocno zakorzeniła tę niechęć w mojej głowie. Aż kiedyś na koloniach spróbowałem nieznanej zupy, która strasznie mi zasmakowała i jak się okazało była to klasyczna grochówka :-)) Od tego czasu zajadam ją z wielką przyjemnością!

    Titino, i wcale się nie dziwię, bo dobra zalewajka nie jest zła :-)

    Anonimie, ciekawy sposób podania – muszę kiedyś spróbować. Przedstaw się, jeśli chcesz wziąć udział w losowaniu! Masz czas do północy.

    Anonimie, nigdy nie próbowałem zupy szparagowej, choć słyszałem o niej wiele dobrego – kiedy znów będzie sezon, muszę koniecznie spróbować. Przedstaw się, jeśli chcesz wziąć udział w losowaniu! Masz czas do północy.

    Gosiu, jest pyszna, zapewniam!

    Evenko, musisz koniecznie spróbować – Franek Dolas ma 100% racji!

    Emmo, grochówka – w sam raz na jesienne chłody!

    Ago, dzięki :-)

    Anonimie, i ja bardzo lubię zwykły, klasyczny rosół – pochwała prostoty :-) Przedstaw się, jeśli chcesz wziąć udział w losowaniu! Masz czas do północy.

  4. Anonymous pisze:

    a ja uwielbiam rosół,pozdrawiam,,,

  5. aga pisze:

    lubie taka zupke, a Twoja wyglada tak smakowicie, ze zjadlabym od razu, mniam:)

  6. Emma pisze:

    moja ulubiona zupka to grochówa taka gęsta mniam!

  7. evenka pisze:

    Zalewajki nigdy jeszcze nie jadłam , ale od dawna kojarzy mi się z filmem "Jak rozpętałem drugą wojnę światową" ;-)
    P.S. Za pomidorówką niestety nie przepadam ;-)

  8. gosiaaa99 pisze:

    Moj tesc czesto nazywa ta ta zupe, nawet ostatnio rozmawialismy na ten temat.
    Bardzo mi sie podoba towja zupa, zapewne jest pyszna;)

  9. Anonymous pisze:

    szparagowa :D ma u mnie punkty za jedwabisty smak i delikatność :)

  10. Anonymous pisze:

    NMa Śląsku nie jemy żuru ze śmietaną. Jeszcze jeden Zurek funkcjonuje, ziemniaki ugotowane osobni, zrobione purre i mogą być nawet okraszone. Ziemniaki dajemy na talerz następnie zalewamy żurkiem. Pycha

  11. titina pisze:

    Ech to ja się zupełnie wyłamię bo moją ukochaną zupą jest właśnie zalewajka, którą przygotowuje mój mąż :)

  12. Depresja pisze:

    A moja ulubiona zupa… to zupa u mamy :) Te tradycyjne polskie smaki… pomidorówka mocno pomidorowa zabarwiana smietanką :) Pyszna niezwykle gęsta grochóweczka. Praktycznie każda zupa w domowym gronie jest pyszna :)

  13. Paula pisze:

    moją ulubioną zupą jest od dzieciństwa właśnie ta: http://justmydelicious.blogspot.com/2010/06/zupa-pomidorowa-z-pomaranczami-i-mieta.html
    za wszystko, za zapach, smak, barwę. Jest po prostu najlepsza i już :) ale zalewajki też lubię :)

  14. Magdalena pisze:

    Pomidorówka? nieee.. Najjjj Najlepsza jest zupa szczawiowa;} ze świeżo zerwanego szczawiu rosnącego na polach pod Białymstokiem, i oczywiście zrobiona przez moją mamę;} z gotowanym jajkiem mmmmmm…:} pycha

  15. sylwiasil pisze:

    moją ukochaną zupą jest botwinka podawana z gniecionymi ziemniakami, kojarzy mi się ona z latem i dzieciństwem zwłaszcza wtedy gdy jest ugotowana przez mamę

  16. najsmaczniejsze.pl pisze:

    Pomidorówka, owszem, koniecznie z ryżem, ale moim typem jest buraczkowa, ja ją zjadam nawet na zimno. Ale lubię też i grochówkę czy fasolówkę, krupniczek, szczawiową. No i zacierkową, zupy są pycha.

  17. Ewa Smaczniutkie.pl pisze:

    Moja ulubiona zupa to żurek czerwony, dlatego, że odpowiednio w niej współgra kwaśność żuru z lekko słodkawym smakiem buraka, dlatego, że zupę tę nie tak dawno dopiero odkryłam (dzięki mężowi), dlatego, że moje dzieci ją uwielbiają i dlatego, że jest to kolejne danie kuchni regionalnej nieco już zapomniane. Pozdrawiam :)

  18. Krokodyl pisze:

    Cha cha, pewnie i u Ciebie wygra pomidorówka, tam gdzie spotkałam sie z tym konkursem zdecydowanie wygrała. :-) No, ale zobaczymy. Z ciekawością później wpadnę obejrzeć komentarze. :-)))
    P.S. A zalewajka, to ciekawa propozycja.

  19. majana pisze:

    Tak, to pomidorówka:)) W każdej wersji jaką jadłam. A dlaczego? Po prostu. Ten smak jest pomidorowy:) Ma w sobie to coś i już. TYle zup lubię, ale pomidorowa jest zawsze tą naj :))

    Zalewajka wygląda smacznie, idę skosztować:)
    Miłego dnia:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top