Drożdżowe precle

na 27 września 2010 Wpis skomentowano 5 razy.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...Loading...

W ten weekend gospodynią Naszej Piekarni była Oliwia, która zaproponowała dwa przepisy: Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką oraz drożdżowe precle z makiem. Niestety nie dysponowałem odpowiednią mąką i chleba upiec nie mogłem, natomiast za precle zabrałem się z wielką ochotą i upiekłem je w niedzielny poranek. Nie dodałem maku, tylko pozostawiłem je gołe (i wesołe) – były bardzo smaczne, choć ze względu na nadmierne wyrośnięcie cześć z nich nawet odrobinę precli nie przypominała :-)

Przepis na drożdżowe precle

Przepis za Gospodynią:

Składniki:

  • ok. 200 g mąki
  • 24 g drożdży
  • 50 -55 g cukru
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 7 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • łyżka mleka
  • mak do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiej, dodaj masło, śmietanę, jajko i żółtko. Drożdże utrzyj z łyżką cukru na płynną masę, dodaj do całości wraz z resztą cukru. Wyrób elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zroluj; uformuj ósemki, ułóż je na blaszce i przykryj do lekkiego wyrośnięcia.
Posmaruj wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posyp makiem i piecz do zrumienienia w 180 stopniach.
Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano 5 razy.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. viridianka pisze:

    gołe i wesołe – a to dobre (:

  2. Olciaky vel Olcik pisze:

    Fajnutkie;)
    Piękę je piękę ( w myślach)- na razie:D

  3. majana pisze:

    Fajnie wyglądają Twoje precelki!
    Częstuję się jednym:)

  4. Tilianara pisze:

    Wyszły Ci bardzo wesołe bułeczki :)

  5. majka pisze:

    Najwazniejsze, ze byly smaczne :) Ale i tak fajnie wygladaja :)) Ja niestety nie dalam rady nic upiec ale zamierzam to nadrobic.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top