Roladki z indyka w winogronach

na 30 sierpnia 2010 17 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Szukałem ostatnio przepisu na danie z winogronami i zajrzałem na Kotlet.tv, gdzie nie raz już znalazłem coś ciekawego do upichcenia. Jak się okazało, zaproponowane przez nich roladki z indyka w winogronach okazały się strzałem w dziesiątkę. Szczególnie, że przygotowywałem już podobne roladki drobiowe zapiekane w garnku rzymskim, które wspominam bardzo miło.

Przyznać muszę, że było to moje pierwsze spotkanie z winogronami na ciepło i teraz żałuję, że dopiero teraz odkryłem ten sposób ich przygotowania, bo wyszedł z nich wspaniały sos! Do tego smakowite, pachnące rozmarynem roladki – pyszności!

roladki z indyka w winogronach 01

przepis na roladki z indyka w winogronach

składniki na 12 roladek:

  • 750 g piersi indyka
  • 200 g boczku w plastrach (tyle plastrów, ile roladek)
  • 750 g winogron
  • cebula
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz
  • wykałaczki

przygotowanie:

  1. Umytą pierś indyka osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 12 cienkich kawałków. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy plastrem boczku i zawijamy. Roladki spinamy wykałaczkami.
  2. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i układamy roladki. Posypujemy je roztartym w dłoniach rozmarynem i smażymy krótko – po 60-90 sekund z każdej strony do zarumienienia się boczku. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy, aby zbytnio nie ostygły.
  3. Na tej samej patelni szklimy posiekaną w ćwierćroladki z indyka w winogronach 02 plasterki cebulę, po czym dodajemy pokrojone w połówki winogrona. Trzymamy na ogniu kilka minut często mieszając. Wlewamy bulion i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Gdy sos jest już odpowiednio podgrzany, zalewamy nim roladki i w odkrytym naczyniu wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na około 15 minut.
  5. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

 

Tagi: , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

17 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Ivon pisze:

    Wygląda mega apetycznie :D

  2. Jul pisze:

    O żesz kurczę! A może bardziej "o żesz indyk;)". Jeszcze nie spotkalam sie nigdy z miesem z winogronami, ale bardzo lubie polaczenie mieso i owoce, a winogrona uwielbiam! To chyba danie dla mnie:)

  3. Kuba pisze:

    Majana, Mistrzyni pierwszego komentarza :-) Ja też nigdy winogron w takiej formie nie jadłem, ale bardzo mi zasmakowały. Coś dla amatorów słodkich sosów.

    Wiosenka, zgadzam się!

    Malwinna, dzięki :-)

    Viridianka, owszem, bardzo pyszny. Zachęcam!

    Karmelitka, faktycznie roladki wyszły ładnie – równie dobrze smakowały…

    Grażyna, zaraz lecę do Ciebie szukać wspomnianego przepisu, bo takie połączenie bardzo mi zasmakowało.

    Aga, polecam, warto spróbować. Ja z pewnością mam zamiar jeszcze z nimi poeksperymentować.

    Dorota, dzięki! :-)

    Ojciec Dyrektor, oj było! Zapewniam!

    Kasia, dzięki!

    Olasz, ale te rozetki to nie od tych AA, co mają problem z napojami? :-)))) A na serio, to dzięki – bardzo miłe słowa!

    Emma, koniecznie musisz spróbować – będzie smakowało!

    Gosia, cóż – z czereśniami też można wiele ciekawych rzeczy przyrządzić. Chętnie bym takowe chapnął…

    Ewelajna, zapraszam!

  4. ewelajna pisze:

    Kuba, fajne a do tego mała foto-relacja:) To co, wpadam na kolację…!

  5. gosiaa99 pisze:

    Pewnie zrobilabym cos podobnego dzisija na obiad, gdyby nie fakt….
    Poprosilam ostatnio, aby kupili mi paczuszke winogron w sklepie..oczywscie wingorn nie przyniesli..za to worek czeresni :)
    Jeszcze mam pol worka do zjedzenia:)
    Ale napewno jak tylko sie z nim uporam, to kupie winogrona:))
    Sama!

  6. emma001 pisze:

    winogron z miesem jeszcze nie próbowałam. Zgadzam sie że ślicznie podane ;)

  7. Olasz pisze:

    Pieknie podane, 2 rozetki AA jak nic :) No i zdjecia wyzsza półka:)

  8. Kasia w kuchni♥♥♥ pisze:

    wygląda rewelacyjnie i tak apetycznie!

  9. Ojciec Dyrektor pisze:

    Jadłem kiedyś coś podobnego, ale ze schabem. Było smakowite jako i to będzie. :)

  10. Dorota Bulbiak pisze:

    Jak ładnie podane :).

  11. aga pisze:

    calosc prezentuje sie pieknie i apetycznie:)
    tez jeszzce nie wykorzystywalam winogron na cieplo, ale chetnie wyprobuje. Pozdrawiam:)

  12. grazyna pisze:

    Robiłam kiedyś indyka z winogronami, ale nie w formie roladek. Pysznie wyglądają, zapisuję do zrobienia

  13. Karmel-itka. pisze:

    piękne te roladki! podoba mi się ich kolor, taki bardzo złocisty, wręcz brązowiutki. czyli – idealnie przysmażone ;]
    dodatek słodkich winogron szczególnie mi się spodobał ;]

  14. viridianka pisze:

    mówisz że taki pyszny ten sos winogronowy? to może i ja się skuszę (:

  15. Panna Malwinna pisze:

    to pierwsze zdjęcie bardo zachęca do konsumpcji;)

  16. wiosenka27 pisze:

    Ale pyszne danie:)

  17. majana pisze:

    Wygląda smakowicie. Nigdy jeszcze nie łączyłam mięsa z winogoronami, ale indyk bardzo lubi owoce, więc to na pewno smaczna propozycja:)

    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top