Szukałem ostatnio przepisu na danie z winogronami i zajrzałem na Kotlet.tv, gdzie nie raz już znalazłem coś ciekawego do upichcenia. Jak się okazało, zaproponowane przez nich roladki z indyka w winogronach okazały się strzałem w dziesiątkę. Szczególnie, że przygotowywałem już podobne roladki drobiowe zapiekane w garnku rzymskim, które wspominam bardzo miło.
Przyznać muszę, że było to moje pierwsze spotkanie z winogronami na ciepło i teraz żałuję, że dopiero teraz odkryłem ten sposób ich przygotowania, bo wyszedł z nich wspaniały sos! Do tego smakowite, pachnące rozmarynem roladki – pyszności!
przepis na roladki z indyka w winogronach
składniki na 12 roladek:
- 750 g piersi indyka
- 200 g boczku w plastrach (tyle plastrów, ile roladek)
- 750 g winogron
- cebula
- szklanka bulionu warzywnego
- 200 g śmietany 18%
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- olej roślinny
- sól
- pieprz
- wykałaczki
przygotowanie:
- Umytą pierś indyka osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 12 cienkich kawałków. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy plastrem boczku i zawijamy. Roladki spinamy wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i układamy roladki. Posypujemy je roztartym w dłoniach rozmarynem i smażymy krótko – po 60-90 sekund z każdej strony do zarumienienia się boczku. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy, aby zbytnio nie ostygły.
- Na tej samej patelni szklimy posiekaną w ćwierć
plasterki cebulę, po czym dodajemy pokrojone w połówki winogrona. Trzymamy na ogniu kilka minut często mieszając. Wlewamy bulion i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy sos jest już odpowiednio podgrzany, zalewamy nim roladki i w odkrytym naczyniu wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na około 15 minut.
- Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Wygląda mega apetycznie :D
O żesz kurczę! A może bardziej "o żesz indyk;)". Jeszcze nie spotkalam sie nigdy z miesem z winogronami, ale bardzo lubie polaczenie mieso i owoce, a winogrona uwielbiam! To chyba danie dla mnie:)
Majana, Mistrzyni pierwszego komentarza :-) Ja też nigdy winogron w takiej formie nie jadłem, ale bardzo mi zasmakowały. Coś dla amatorów słodkich sosów.
Wiosenka, zgadzam się!
Malwinna, dzięki :-)
Viridianka, owszem, bardzo pyszny. Zachęcam!
Karmelitka, faktycznie roladki wyszły ładnie – równie dobrze smakowały…
Grażyna, zaraz lecę do Ciebie szukać wspomnianego przepisu, bo takie połączenie bardzo mi zasmakowało.
Aga, polecam, warto spróbować. Ja z pewnością mam zamiar jeszcze z nimi poeksperymentować.
Dorota, dzięki! :-)
Ojciec Dyrektor, oj było! Zapewniam!
Kasia, dzięki!
Olasz, ale te rozetki to nie od tych AA, co mają problem z napojami? :-)))) A na serio, to dzięki – bardzo miłe słowa!
Emma, koniecznie musisz spróbować – będzie smakowało!
Gosia, cóż – z czereśniami też można wiele ciekawych rzeczy przyrządzić. Chętnie bym takowe chapnął…
Ewelajna, zapraszam!
Kuba, fajne a do tego mała foto-relacja:) To co, wpadam na kolację…!
Pewnie zrobilabym cos podobnego dzisija na obiad, gdyby nie fakt….
Poprosilam ostatnio, aby kupili mi paczuszke winogron w sklepie..oczywscie wingorn nie przyniesli..za to worek czeresni :)
Jeszcze mam pol worka do zjedzenia:)
Ale napewno jak tylko sie z nim uporam, to kupie winogrona:))
Sama!
winogron z miesem jeszcze nie próbowałam. Zgadzam sie że ślicznie podane ;)
Pieknie podane, 2 rozetki AA jak nic :) No i zdjecia wyzsza półka:)
wygląda rewelacyjnie i tak apetycznie!
Jadłem kiedyś coś podobnego, ale ze schabem. Było smakowite jako i to będzie. :)
Jak ładnie podane :).
calosc prezentuje sie pieknie i apetycznie:)
tez jeszzce nie wykorzystywalam winogron na cieplo, ale chetnie wyprobuje. Pozdrawiam:)
Robiłam kiedyś indyka z winogronami, ale nie w formie roladek. Pysznie wyglądają, zapisuję do zrobienia
piękne te roladki! podoba mi się ich kolor, taki bardzo złocisty, wręcz brązowiutki. czyli – idealnie przysmażone ;]
dodatek słodkich winogron szczególnie mi się spodobał ;]
mówisz że taki pyszny ten sos winogronowy? to może i ja się skuszę (:
to pierwsze zdjęcie bardo zachęca do konsumpcji;)
Ale pyszne danie:)
Wygląda smakowicie. Nigdy jeszcze nie łączyłam mięsa z winogoronami, ale indyk bardzo lubi owoce, więc to na pewno smaczna propozycja:)
Pozdrowienia:)