Ciabatta

na 26 sierpnia 2010 14 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Muszę się Wam pochwalić, że otrzymałem od firmy Fratelli wspaniały prezent – kamień do wypieku pizzy i chleba. Niezmiernie się z tego ucieszyłem gdyż strasznie lubię smak domowej pizzy. Do tego możliwość upieczenia chleba lub bułek w warunkach zbliżonych do tradycyjnego pieca piekarskiego – o czym można marzyć więcej!

Szybko zabrałem się do przygotowania ciabat, które niedawno widziałem u Kass (Smaki i aromaty). To niezwykle prosty przepis, ale efekt przeszedł moje oczekiwania – rumiana, chrupiąca skórka i miękki dziurawy środek wspaniale smakowały podczas śniadania.

Osoby, które nie mają kamienia mogą również upiec ciabatty – wystarczy, że rozgrzeją porządnie blachę – efekt trochę inny, ale wierzę, że i tak będą smaczne.

ciabatta 1

przepis na ciabattę

składniki:

  • 420 g mąki pszennej
  • drożdże – ja użyłem 7g instant, Kass sugerowała użycie świeżych w liczbie jednej kulki wielkości orzecha włoskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 300 g wody
  • szczypta cukru
  • łyżeczka oliwy z oliwek

przygotowanie:

  1. Wieczorem, dzień przed pieczeniem w osłodzonej wodzie rozpuszczamy drożdże. Przelewamy je do misy z mąką i dodajemy oliwę. Szybko zarabiamy (do połączenia składników), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc.
  2. Rano ciasto przekładamy na mocno posypany mąką blat i dzielimy na porcje (u mnie wyszło 8 niewielkich bułek). Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
  3. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do maksimum (jeśli używamy kamienia, pamiętać należy, że musi się on grzać co najmniej pół godziny w docelowej temperaturze).
  4. Wyrośnięte ciabatty szybko układamy na kamieniu. Naparowujemy piekarnik spryskiwaczem (lub wcześniej wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą) i pieczemy ok. 20 minut.

Smacznego!

ciabatta 2

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

14 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. kass pisze:

    …zapomniałam pogratulować – fajnie wyszedł program z Twoim udziałem, gratuluję!

  2. kass pisze:

    Piękne Ci wyszły ciabatty! Cieszę się że przepis się sprawdził…pozdrawiam!

  3. Kuba pisze:

    Ania, dzięki! Kamień faktycznie jest super – wczoraj piekłem pizze :-)

  4. Ania vel Vespertine pisze:

    Taki kamien to swietna sprawa!
    A ja gratuluję udziału w audycji :)

  5. Kuba pisze:

    Viridianko, wybacz, że Cię pominąłem :-) Polecam kupno kamienia lub wzięcie działu w jakimś konkursie. Na Pozytywnej kuchni są chyba takowe do wygrania :-)

    Anulka, płacić to jeszcze, ale noszenia współczuję – kawał kamienia! :-)

  6. Anulka pisze:

    Ty to masz szczescie:) – ja za swoje kamienie musialam zaplacic i jeszcze samodzielnie je przytargac do domu. Podoba mi sie jego grubosc.

  7. Kuba pisze:

    Majana, dzięki :-)

    Karmel-itka, dzięki za miłe słowa.

    Majka, drożdże instant wsypałem do miseczki z posłodzoną wodą, lekko wymieszałem i po chili dodałem do suchych składników. Dalej jak w przepisie – nie ma możliwości popsucia :-))) Smacznego!!

    Paula, owszem, jestem pod wrażeniem efektu kamienia – wypieki wychodzą inne. Jutro będę próbował pizzy.

    Kasia, dzięki! :-)

  8. Kasia w kuchni pisze:

    ciabatty wspaniale Ci wyszły!

  9. Paula pisze:

    świetnie Ci wyszły te ciabatty! z tym kamieniem to zupełnie inne wrażenia pewnie :)

  10. majka pisze:

    Mam pytanie: drozdze suszone wymieszales po prostu z maka, dodales reszte skladnikow i tez zostawiles wszystko na noc?

  11. viridianka pisze:

    ciabatta jest super, też ostatnio piekłam (: a kamienia zazdraszczam, cudowny!

  12. majka pisze:

    Wlasnie mam zamiar upiec jutro ciabatte (do obiadu). Przyda mi sie wiec wyprobowany przepis :) A kamien do wypieku chleba jest rzeczywiscie swietny. Chleby "wyskakuja" w gore jak szalone :)

  13. Karmel-itka. pisze:

    ależ ładne, takie pulchniutkie i złociste ;] pyszne!

  14. majana pisze:

    Świetne te ciabatty Ci się upiekły! Muszę też zrobić, narobiłes mi chęci:)
    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top