Lazanie z bakłażanem

na 25 czerwca 2010 10 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Ale pogoda :-( Znowu za oknem szaro, zimno i mokro. Nikt się chyba nie spodziewał, że tak będą wyglądały pierwsze dni tegorocznego lata. Do tego jeszcze straszą zewsząd, że warzyw i owoców nie będzie, bo wszystko zmarnowało się. Czy to prawda? Przekupki pewnie jak zwykle przesadzają, ale z pewnością na straganach nie będzie tak kolorowo jak zwykle bywa o tej porze roku. Trzeba szybko się napakować na zapas :-) Dziś polecam zapiekankę z bakłażanem i cukinią.

przepis na Lazanie z bakłażanem

Składniki:

  • opakowanie lazanii
  • bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml pulpy pomidorowej (lub przecieru)
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • duże opakowanie śmietany 18%
  • dwie kulki mozarelli
  • oliwa
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Bakłażana i cukinie kroimy w plastry, solimy i odkładamy na ręcznik papierowy na 15 minut, aby puściły sok. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem.
  2. Cebule drobno siekamy i przesmażany na oliwie z rozgniecionym czosnkiem.
  3. Dodajemy pulpę pomidorową, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Gdy to nastąpi odstawiamy do ostygnięcia, odławiamy dodane wcześniej przyprawy i dodajemy śmietanę.
  4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy warstwę lazanii. Następnie układamy połowę bakłażana i cukinii i przykrywamy 1/3 sosu. Znowu kładziemy lazanie, warzywa i sos. Na wierzch układamy ostatnią porcję makaronu, polewamy sosem tak, aby całość była zakryta i układamy kawałki mozarelli.
  5. Pieczemy w 175st.C około 20-30 minut.

Smacznego!

Tagi: , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

10 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Aleksandro, o rany! Jaka grubość? Nie mam pojęcia – tak po prostu kroję aby nie było ani za cienko ani za grubo – tak około 5-10mm :-)

  2. Aleksandra pisze:

    Kubo, a jak grube te plastry cukinii i bakłażana powinny być?

  3. Kuba pisze:

    Ha! Komentarze wróciły, więc biorę się za nadrabianie zaległości :-)

    Asiaja, z pewnością świetnie działa na rozchmurzenie nastroju. Wszak to taka grecko-włoska potrawa.

    Joanno kuchareczko, płuczę bakłażany i cukinie z nadmiaru soli, bo wcześniej solę je dość mocno aby puściły sok. Zdjęcia faktycznie wyglądają jakby się bawił lustrem, jednak zapewniam, że nie ma tu żadnych trików – to cztery "wcale-nie-takie-mini" lazanie :-)

    Paula, dzięki!

    Majana, polecam – warto ją przygotować.

    Justyna, faktycznie jest bardzo smaczna. Dzięki za odwiedziny :-)

    Marcin, wszystko przed nami – technologia się wciąż rozwija :-)

  4. Kuba pisze:

    Niestety nie dane było mi odpowiedzieć na pozostawione przez Was komentarze gdyż Blogger skasował mi wszystkie Wasze wpisy (ze wszystkich postów) :-(( Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam!!!!

  5. Marcin pisze:

    Mniam. Lubię takie rzeczy, szkoda że nie ma próbek w dziale "download" ;-)

  6. Justyna R.-P.Kuchenny Lufcik pisze:

    bakłażan i cukinia to jeden z moich ulubionych warzyw, zapiekanka zapowiada się pysznie

  7. majana pisze:

    To musi być pyszne! Nigdy takiej lasagne nie jadłam.
    Pozdrawiam:)

  8. Paula pisze:

    ciekawe połączenie. już mam na nią ochotę :)

  9. joanna_kuchareczka pisze:

    Ciekawy przepis. Zastanawia mnie tylko po co płukać jeszcze bakłażan i cukinie? Fajne zdjęcie, bardzo ciekawe. To odbicia w lustrze? no chyba nie robiłeś 4 lasagne ;) chyba ze 4 mini :)

  10. asieja pisze:

    pyszne połączenie smaków. i aromatycznie sie zapowiada. na poprawę niesłonecznego nastroju na pewno działa..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top