Zupa z soczewicy

na 30 października 2009 18 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...
Jeszcze niedawno zupełnie nie znałem smaku soczewicy, jednak kilka lat temu miałem okazję spróbować zupy z tej rośliny i bardzo ją polubiłem. Zupa z soczewicy daje dużo energii i świetnie rozgrzewa. A przygotowanie jej jest proste i trwa dość krótko.

Przy okazji warto wspomnieć, że mojego imiennika – Jakuba i soczewicę łączy już starotestamentowa Księga Rodzaju. Otóż Jakub był młodszym bratem bliźniakiem Ezawa. Z racji tego, że Ezaw był synem pierworodnym, był faworyzowany przez ojca – Izaaka, a także przysługiwało mu bezwarunkowe prawo do podwójnej części ojcowizny. Jednak sprytny Jakub odkupił od brata przywilej pierworództwa w zamian za chleb i właśnie miskę gotowanej soczewicy.

zupa z soczewicy

przepis na zupę z soczewicy

składniki:

  • zupa z soczewicy 2szklanka soczewicy (ja użyłem pół szklanki czerwonej i pół zielonej)
  • 5 marchewek
  • cebula
  • biała część pora
  • pół selera
  • korzeń pietruszki
  • pół szklanki pulpy pomidorowej (ewentualnie może być koncentrat lub uduszone świeże pomidory)
  • ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 l wody
  • oliwa
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chili

przygotowanie:

  1. Kilka godzin przed przygotowaniem zupy należy soczewicę zalać wodą i odstawić.
  2. Cebulę i czosnek siekamy (niezbyt drobno) i w garnku podsmażamy chwilę na oliwie.
  3. W czasie gdy cebula się szkli, myjemy i obieramy 2 lub 3 marchewki, selera, pora i pietruszkę i wszystko wrzucamy do garnka. Dokładamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjmujemy warzywa, odkładamy je do miski, a do wywaru wsypujemy odcedzoną soczewicę oraz resztę dość drobno pokrojonych marchewek. Gotujemy 15 minut.
  5. Warzywa, które wyjęliśmy z garnka miksujemy blenderem z pomidorami na jednolitą masę. Doprawiamy papryką i pieprzem. Otrzymaną pulpę wlewamy do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

Smacznego!

zupa z soczewicy 3

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

18 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Maja napisał(a):

    Warto jeszcze dodac, że tuż przed podaniem, najlepiej solidnie skropić zupę sokiem z cytryny, wtedy jest jeszcze lepsza :)

  2. marta napisał(a):

    Witam.Przepis dobry. Chciałam jeszcze dodać,że podstawą zupy z soczewicy jest kumin,czyli tzw.kmin rzymski

  3. Kuba napisał(a):

    Flusso, polecam się na przyszłość. Bardzo się cieszę, że zupa Ci tak zasmakowała. Pozdrawiam!

  4. flusso napisał(a):

    Pyszna jest! Jeszcze ciepła -> http://mniamusne.blox.pl/2011/03/Zupa-z-soczewicy.html Pozdrawiam i dziękuję za przepis :))

  5. Anonymous napisał(a):

    Zupa jest przepyszna :) Dzięki za przepis :)

  6. Kuba napisał(a):

    M., polecam – zupka w sam raz na taką pogodę jak dziś… Koniecznie daj znać czy smakowała!

  7. Anonymous napisał(a):

    Dziś wypróbuję!
    M

  8. Kuba napisał(a):

    Anonimie, mam nadzieję, że zupa smakowała. Pozdrawiam!

  9. Anonymous napisał(a):

    Super przepis, przeglądałam miliony chyba, a z desperacji i pierwszy raz wezmę się jutro za soczewicę! :)

    Przy okazji- smakowite zdjęcia;)

  10. Kuba napisał(a):

    Mich – polecam. Zupka w sam raz na dzisiejszą temperaturę…

  11. Mich napisał(a):

    śmiesznie – wczoraj przeglądałem swoje zapasy i pomyślałem, że potrzebuje nowego przepisu na wykorzystanie soczewicy. Chyba znalazłem:)

  12. Kuba napisał(a):

    majana, majka – dzięki! miseczka wygląda jakby była ze smerfa :-)

    wegetarianka – napisz proszę jakich przypraw używasz – chętnie spróbuję "po Twojemu" :-)

  13. wegetarinka napisał(a):

    nie ma jak zupa z soczewice w jesienno- zimowe dni; zredukowałabym ilość marchwi i zmieniła nieco przyprawy, ale i tak kusisz :)

  14. majka napisał(a):

    Ja tez bardzo lubie zupe z soczewicy. Ta miseczka "spoglada" tak zalotnie, ze nabralam wielkiej ochoty na Twoja zupke :)

    Co do imienia, moj synek to tez Jakubek :) Sliczne imie.

  15. majana napisał(a):

    Fajna zupka, ale jaka miseczka cudna!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top