Wprawdzie największe upały mamy już chyba za sobą, ale przed nami jeszcze dwa tygodnie wakacji, a letnie pikniki i grille potrwają jeszcze dłużej. Warto poczęstować gości czymś innym niż zwykłe piwo czy wódka z sokiem pomarańczowym. Proponuję uraczyć ich arbuzem z alkoholową niespodzianką.
przepis na pijanego arbuza
składniki:
- arbuz
- butelka alkoholu (wódka, wermut, wino musujące – co kto lubi)
sposób 1
- Arbuza kupujemy w całości.
- Kupujemy w aptece możliwie największą strzykawkę i igłę.
- Do strzykawki nabieramy alkohol, który następnie wstrzykujemy w kilku punktach arbuza.
- Wstrząsamy owocem, by alkohol się równo się rozprowadził.
- Odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
sposób 2
- Możemy użyć kawałka owocu.
- Łyżką wykrawamy kulki z miąższu, któe przekłądamy do miski lub do wydrążonej połówki arbuza.
- Zalewamy całość alkoholem (w tym wypadku raczej słabszym niż wódka, bo nie wymiesza się ona tak dobrze z sokiem).
- Odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce, by kulku wchłonęły możliwie najwięcej płynu.
Chyba spróbuje ;)
Ewidentnie arbuz nie wybrzydza.
O, niezły pomysł! Świetnie się zapowiada:)
Miłego dnia
Dzięki :-) Arbuza polecam – fajna sprawa.