Dziś proponuję pyszną guacamole – meksykańską salsę z awokado, która doskonale spisuje się w roli pasty do kanapek. Ja podaję przepis na wersję podstawową, choć istnieją jej przeróżne odmiany z dodatkiem chilli, cebuli, kolendry itd. Mnie najbardziej urzeka jej wspaniała i żywa zieleń oraz połączenie ostrego czosnku z delikatną strukturą awokado.
przepis na guacamole
składniki:
- dojrzałe awokado
- łyżka soku z limonki (ewentualnie cytryny)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
przygotowanie:
- Awokado obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z limonki.
- Dodajemy drobno posiekany czosnek i oliwę.
- Całość rozgniatamy widelcem do czasu uzyskania jednolitej masy.
- Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Smacznego!
Z czym podawać?
Najlepiej z pieczywem :-)