Masło orzechowe

na 25 czerwca 2014 Wpis skomentowano 4 razy.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 3,00 z 5)
Loading...

Przygotowanie domowego masła orzechowego jest tak proste, że trudno sobie wyobrazić łatwiejsze zadanie. Nie ważne czy odmierzacie szklankami, gramami, łyżkami i czy funtami – składnik jest tylko jeden więc nie da się pomylić :-) Domowe maso orzechowe smakuje wybornie, a co najważniejsze sami je robicie, macie więc pewność, że żadnych świństw Wam w nim nie ukryto.

maslo orzechowe

przepis na domowe masło orzechowe

składniki:

  • 2 szklanki orzechów ziemnych (mogą być solone, mogą być z łupinek)
  • ewentualnie sól

przygotowanie:

  1. Orzechy prażymy kilka minut na suchej patelni, a następnie przekładamy do naczynia, możecie użyć blendera ręcznego lub melaksera.
  2. Jeśli używacie orzeszków z łupin, zdejmijcie z nich skórki.
  3. Miksujemy je cierpliwie 10, a nawet 15 minut.
  4. Z początku wydawać Wam się będzie, że macie złe orzechy, albo że zapomniałem wspomnieć w przepisie o oleju, ale wszystko w porządku – tak ma być. Po kilku minutach zobaczycie efekt.
  5. Masło doprawiamy do smaku i przekładamy do słoiczka.
  6. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano 4 razy.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. mika pisze:

    zrobiłyśmy i faktycznie się udało:))))

  2. mika pisze:

    Muszę spróbować, zobaczymy co wyjdzie:)))))

  3. Majana pisze:

    Noszę się z zamiarem zrobienia masła orzechowego i kiedyś na pewno to uczynię. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top