Cycki murzynki

na 4 lutego 2012 Wpis skomentowano 15 razy.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...Loading...

Nazwa tego ciasta nikogo nie powinna dziwić biorąc pod uwagę jego wygląd. Samo ciasto jest bardzo smaczne, szczególnie zaś przypadnie do gustu miłośnikom wszelkiego rodzaju przekładańców, do których i ja się zaliczam. Nie jest bardzo słodkie, co stanowi atut.

Przepis zaczerpnąłem z bloga Dorotus (którą serdecznie pozdrawiam) rezygnując jedynie z podkładu biszkoptowego.

przepis na ciasto Cycki murzynki

źródło: Moje wypieki

Ciasto makowo – kokosowe:

  • 210 g cukru
  • 3/4 szklanki maku (suchego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 6 białek
  1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając.
  2. Wsypać wiórki, mak i wymieszać szpatułką.
  3. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm.
  4. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.

Masa budyniowa:

  • 370 ml mleka
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 6 żółtek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  1. 120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką.
  2. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Wystudzić.
  3. Masło utrzeć z ostudzonym budyniem, do gładkości.

Ponadto:

  • polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany, kremówki)
  • 120 g okrągłych biszkoptów
  • 125 ml białego, półsłodkiego wina – użyłem nalewki śliwkowej
  • rodzynki (garstka) do dekoracji
  1. Ciasto makowe posmarować masą budyniowo – maślaną, wyrównać.
  2. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie.
  3. Udekorować rodzynkami i polać polewą.

Smacznego!

Tagi: , , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano 15 razy.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. karolina pisze:

    cos nie wyszedl mi ten krem, ale zrobilam inny podobny

  2. Zekis pisze:

    No tego ciasta nie da się nie lubić :D Świetny przepis w dodatku z lekko erotycznym zabarwieniem ;)

  3. Toczka pisze:

    Bardzo lubię to ciasto, bo jest leciutkie i przepyszne :D Moja mama wprowadziła do niego swoją modyfikację, dosypując do masy budyniowej kakao, dzięki czemu cycki są jeszcze bardziej murzyńskie :D

  4. Majana pisze:

    Cudne ! Pięknie CI wyszły te cycki ;-)) Jakkolwiek to brzmi :))
    Też je robiłam, naprawdę pyszne ciasto.
    Pozdrowienia:)

  5. Eat with gusto! pisze:

    Mak, wiórki kokosowe, biszkopty i rodzynki to zdecydowanie moje smaki. Interesująca nazwa ciasta :). Wręcz oryginalna :). Apetyczna słodkość :).

  6. Asiek pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie i kusząco! Też muszę kiedyś w końcu je zrobić!

  7. Te piersi to Ci wyszły jak marzenie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top