Frittata to danie pomiędzy omletem a quiche, które tanowi doskonały sposób na skonsumowanie resztek z lodówki :-) Można tu dodać właściwie czego sobie zażyczycie, bo ogranicza Was tylko wyobraźnia (no i kubki smakowe). Dziś na śniadanie na naszym stole pojawiła się frittata z groszkiem i kukurydzą, która nie tylko jest bardzo smaczna, ale też daje zapas energii na wiele godzin.
przepis na frittatę z groszkiem i kukurydzą
składniki:
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być rozmrożony, może być z puszki)
- 1/2 szklanki kukurydzy
- garść oliwek
- 2 średnie pomidory
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 jajka
- ser żółty (ilość według uznania)
przygotowanie:
- Oliwki kroimy w plasterki, dodajemy do groszku i kukurydzy.
- Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy je w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw.
- Szczypiorek i natkę drobno siekamy i dodajemy do warzyw.
- Jajka wbijamy do warzyw, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy niego tłuszczy, następnie wylewamy całą masę i rozprowadzamy równo po dnie.
- Wiersz posypujemy tartym erem, lub układamy jego plastry.
- Smażymy na niewielkim ogniu do całkowitego ścięcia się masy (można przykryć pokrywką).
Smacznego!