Frittata z groszkiem i kukurydzą

na 20 czerwca 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Frittata to danie pomiędzy omletem a quiche, które tanowi doskonały sposób na skonsumowanie resztek z lodówki :-) Można tu dodać właściwie czego sobie zażyczycie, bo ogranicza Was tylko wyobraźnia (no i kubki smakowe). Dziś na śniadanie na naszym stole pojawiła się frittata z groszkiem i kukurydzą, która nie tylko jest bardzo smaczna, ale też daje zapas energii na wiele godzin.

frittata z groszkiem i kukurydza

przepis na frittatę z groszkiem i kukurydzą

składniki:

  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być rozmrożony, może być z puszki)
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • garść oliwek
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 jajka
  • ser żółty (ilość według uznania)

przygotowanie:

  1. Oliwki kroimy w plasterki, dodajemy do groszku i kukurydzy.
  2. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy je w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw.
  3. Szczypiorek i natkę drobno siekamy i dodajemy do warzyw.
  4. Jajka wbijamy do warzyw, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy niego tłuszczy, następnie wylewamy całą masę i rozprowadzamy równo po dnie.
  6. Wiersz posypujemy tartym erem, lub układamy jego plastry.
  7. Smażymy na niewielkim ogniu do całkowitego ścięcia się masy (można przykryć pokrywką).

Smacznego!

Wegetariański obiad III

Tagi: , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top