Zaczyna się wreszcie robić ciepło i zapewne niektórzy już szukają okazji by się nieco ochłodzić. Ja osobiście bardzo lubię wszelkiego rodzaju chodniki i dziś zamierzam właśnie podzielić się przepisem na jeden z nich. Chłodnik grecki doskonale gasi pragnienia jak również chłodzi, a dodatek mięty daje ożywcze poczucie świeżości.
przepis na chłodnik grecki z pistacjami
składniki:
- 2-3 zielone ogórki
- ząbek czosnku
- 100 g sera typu feta
- 250 ml kefiru
- garść świeżej mięty
- garść pistacji obranych ze skorupek
przygotowanie:
- Ogórki obieramy, usuwamy pestki (nie pojedynczo tylko z miąższem :-) ).
- Pistacje prażymy chwilę na patelni.
- Pokrojone ogórki wkładamy do naczynia, dodajemy pozostałe składniki (zostawiając połowę pistacji) i miksujemy blenderem.
- Gotowy chłodnik odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Pozostałe pistacje rozdrabniamy nożem lub w moździerzu.
- Przed podaniem chłodnik posypujemy pistacjami.
Smacznego!
Ja się jakoś nie umiem do chłodników przekonać – dla mnie zupa musi być gorąca :) Ale ten prezentuje się kusząco, więc może… :)
Ja generalnie nie przepadam za gorącym jedzeniem, więc chłodniki są w sam raz :-)
bardzo lubie chłodniki, takiej wersji jeszcze nie jadłam więc zapisze przepis:)
Polecam!