Wegańskie burgery z kaszy jaglanej

na 26 kwietnia 2014 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (5 głosów, średnia: 3,40 z 5)
Loading...

Postanowiłem ostatnio przygotować wegetariańskie burgery, ponieważ hamburgery właśnie to jedno z dań, którego najbardziej brakuje mi po rezygnacji z mięsa. Poszperałem nieco w sieci, aż trafiłem na Jadłonomię. To świetny blog, z którego często korzystam szukając inspiracji. Marta, autorka bloga zachwalała, że są to najlepsze burgery wege jakie jadła i coś w tym musi być, bo naprawdę były rewelacyjne. Nieco dopasowałem przepis do swoich potrzeb, a oryginał znajdziecie TUTAJ.

Nawet jeśli jecie mięso, musicie ich spróbować – są po prostu rewelacyjne. Oczywiście można je jadać osobno, nie koniecznie w bułce. Ale jak już jecie jak ja, to koniecznie z domowymi frytkami. Rewelacja!

burgery wegetarianskie z kaszy jaglanej

przepis na wegańskie burgery z kaszy jaglanej

składniki na burgery:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki prażonego słonecznika
  • 1/2 szklanki prażonego siemienia lnianego
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
  • 1/2 łyżeczki chili

ponadto:

  • bułki hamburgerowe
  • pomidor
  • ogórek
  • cebula
  • sałata
  • keczup
  • musztarda

przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na burgery łączymy ze sobą, najlepiej rękoma, tak żeby dokładnie się wymieszały.
  2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Formujemy kotlety (około 8 sztuk), które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy około 20 minut w 200 st. C, następnie odwracamy i dopiekamy jeszcze 10 minut.
  5. Bułki podgrzewamy chwilę w piekarniku.
  6. Smarujemy keczupem i musztardą, następnie układamy sałatę, kotleta, pomidora, cebulę i ogórka. Dodatki oczywiście można dowolnie modyfikować według upodobania.
  7. Przykrywamy drugą połówką bułki.

Smacznego!

kotlety wegetarianskie z kaszy jaglanej

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Nigdy nie próbowałam takich burgerów, zaciekawiły mnie.
    Pozdrawiam.:)
    Ps. I tak nic a nic mięska? ;)

    • Kuba pisze:

      Spróbuj koniecznie, bo są naprawdę świetne. Nic a nic – na razie nie ma problemu, ale zobaczymy jak będzie grill albo jakiś wyjazd dajmy na to do Hiszpanii czy Włoch :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top