Keks to jedno z moich ulubionych ciast. Mam swój sprawdzony przepis, który znajdziecie TUTAJ, ale tym razem postanowiłem spróbować czegoś nowego. Przepis na niniejszy keks pochodzi z bloga Moje wypieki. Poddałem go pewnym modyfikacjom, głównie zmieniając skład wkładu owocowego. Dodałem sporo wiśni, które pozostały mi po przygotowaniu nalewki. Wyszedł bardzo smaczny – dodatek alkoholu bardzo fajnie pogłębił jego smak.
przepis na keks angielski
składniki:
- 100 g rodzynek
- 100 g wiśni (dałem takie z nalewki)
- 70 g suszonych śliwek
- 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 150 ml rumu
- 210 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)
przygotowanie:
- Rodzynki kilka godzin wcześniej zalewamy rumem (może być też inny alkohol).
- Masło ucieramy z cukrem, a gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy po jajku, cały czas mieszając.
- Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i znów mieszamy.
- Do gotowego ciasta dodajemy bakalie (razem z alkoholem) i mieszamy.
- Ciasto przelewamy do keksówki nasmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
- Pieczemy 20 minut w 160 st. C, a następnie zwiększamy temperaturę do 175 st. C i pieczemy jeszcze ok 30-40 minut (do czasu uzyskania suchego patyczka).
Smacznego!