Keks angielski

na 27 kwietnia 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Keks to jedno z moich ulubionych ciast. Mam swój sprawdzony przepis, który znajdziecie TUTAJ, ale tym razem postanowiłem spróbować czegoś nowego. Przepis na niniejszy keks pochodzi z bloga Moje wypieki. Poddałem go pewnym modyfikacjom, głównie zmieniając skład wkładu owocowego. Dodałem sporo wiśni, które pozostały mi po przygotowaniu nalewki. Wyszedł bardzo smaczny – dodatek alkoholu bardzo fajnie pogłębił jego smak.

keks angielski

przepis na keks angielski

składniki:

  • 100 g rodzynek
  • 100 g wiśni (dałem takie z nalewki)
  • 70 g suszonych śliwek
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150 ml rumu
  • 210 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)

przygotowanie:

  1. Rodzynki kilka godzin wcześniej zalewamy rumem (może być też inny alkohol).
  2. Masło ucieramy z cukrem, a gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy po jajku, cały czas mieszając.
  3. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i znów mieszamy.
  4. Do gotowego ciasta dodajemy bakalie (razem z alkoholem) i mieszamy.
  5. Ciasto przelewamy do keksówki nasmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
  6. Pieczemy 20 minut w 160 st. C, a następnie zwiększamy temperaturę do 175 st. C i pieczemy jeszcze ok 30-40 minut (do czasu uzyskania suchego patyczka).

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top