Rzutem na taśmę postanowiłem przyłączyć się do durszlakowej akcji i zrobić jakieś ciasto, do przygotowania którego wykorzystuje się mikrofalówkę. Ciasto czekoladowo-porterowe z mikrofali okazało się być strzałem w dziesiątkę. Przyznam szczerze, że nigdy czegoś podobnego nie robiłem i jestem kompletnie zaskoczony tym, jakie smaczne ciasto można wyczarować dosłownie w kilka minut.
Do jego przygotowania użyłem porteru, który pogłębił czekoladowy smak. Serdecznie polecam ten „wypiek” – nie wiem czy mikrofale faktycznie są szkodliwe czy nie (używam kuchenki bardzo rzadko) to raz na jakiś czas z pewnością nie zaszkodzą.
przepis na ciasto czekoladowo-porterowe z mikrofali
składniki (na dwie porcje):
- 4 łyżki mąki
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 3 i 1/2 łyżki mleka
- 3 i 1/2 łyżki oleju
- 5 i 1/2 łyżki piwa typu porter
przygotowanie:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto przekładamy do naczyń w których będziemy je zapiekać (kubeczków, filiżanek czy kokilek).
- Pieczemy około 90 sekund w mikrofali.