Ciasto czekoladowo-porterowe z mikrofali

na 23 kwietnia 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Rzutem na taśmę postanowiłem przyłączyć się do durszlakowej akcji i zrobić jakieś ciasto, do przygotowania którego wykorzystuje się mikrofalówkę. Ciasto czekoladowo-porterowe z mikrofali okazało się być strzałem w dziesiątkę. Przyznam szczerze, że nigdy czegoś podobnego nie robiłem i jestem kompletnie zaskoczony tym, jakie smaczne ciasto można wyczarować dosłownie w kilka minut.

Do jego przygotowania użyłem porteru, który pogłębił czekoladowy smak. Serdecznie polecam ten „wypiek” – nie wiem czy mikrofale faktycznie są szkodliwe czy nie (używam kuchenki bardzo rzadko) to raz na jakiś czas z pewnością nie zaszkodzą.

ciasto czekoladowo porterowe z mikrofali

przepis na ciasto czekoladowo-porterowe z mikrofali

składniki (na dwie porcje):

  • 4 łyżki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 3 i 1/2 łyżki mleka
  • 3 i 1/2 łyżki oleju
  • 5 i 1/2 łyżki piwa typu porter

przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Ciasto przekładamy do naczyń w których będziemy je zapiekać (kubeczków, filiżanek czy kokilek).
  3.  Pieczemy około 90 sekund w mikrofali.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top