Muffiny z miodem i orzechami

na 5 stycznia 2014 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Miałem dziś ochotę na coś słodkiego, ale jakoś brakowało mi weny i pomysłu. Zacząłem więc przeglądać książki kucharskie, aż w końcu trafiłem na przepis na poniższe muffiny. Dawno już nie piekłem żadnych muffin, a do tego dodatek miodu i orzechów idealnie pasuje do pory roku. Babeczki z tego przepisu nie są zbyt słodkie, pozwalając wyjść orzechom na pierwszy plan.

muffiny z miodem i orzechami

przepis na muffiny z miodem i orzechami

składniki:

(na 12 sztuk)

  • 260 g mąki
  • 60 g mielonych orzechów włoskich (lub laskowych)
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 90 g miodu
  • 80 ml oleju
  • 250 g maślanki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 50 g śmietany kremówki
  • posypka cukrowa

przygotowanie:

W jednym naczyniu łączymy ze sobą składniki mokre: mąkę, orzechy, kakao, cynamon i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu łączymy ze sobą składniki mokre: jajko, miód, olej, maślankę.
Zawartość obu naczyń szybko mieszamy ze sobą i nakładamy do foremek lub papilotek.
Pieczemy w temp. 180 st. C około 25 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, a następnie dodajemy do śmietanę. Mieszamy do całkowego połączenia się i polewamy nią muffiny.
Dekorujemy posypką cukrową.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Bardzo smakowicie wyglądają. Chyba zachciało mi się upiec jakieś muffiny.
    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top