Miałem dziś ochotę na coś słodkiego, ale jakoś brakowało mi weny i pomysłu. Zacząłem więc przeglądać książki kucharskie, aż w końcu trafiłem na przepis na poniższe muffiny. Dawno już nie piekłem żadnych muffin, a do tego dodatek miodu i orzechów idealnie pasuje do pory roku. Babeczki z tego przepisu nie są zbyt słodkie, pozwalając wyjść orzechom na pierwszy plan.
przepis na muffiny z miodem i orzechami
składniki:
(na 12 sztuk)
- 260 g mąki
- 60 g mielonych orzechów włoskich (lub laskowych)
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 90 g miodu
- 80 ml oleju
- 250 g maślanki
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 50 g śmietany kremówki
- posypka cukrowa
przygotowanie:
W jednym naczyniu łączymy ze sobą składniki mokre: mąkę, orzechy, kakao, cynamon i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu łączymy ze sobą składniki mokre: jajko, miód, olej, maślankę.
Zawartość obu naczyń szybko mieszamy ze sobą i nakładamy do foremek lub papilotek.
Pieczemy w temp. 180 st. C około 25 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, a następnie dodajemy do śmietanę. Mieszamy do całkowego połączenia się i polewamy nią muffiny.
Dekorujemy posypką cukrową.
Smacznego!
Bardzo smakowicie wyglądają. Chyba zachciało mi się upiec jakieś muffiny.
Pozdrowienia:)