Przyznam szczerze, że w te upały nie mam wcale apetytu i najchętniej całe dnie posiłkowałbym się jedynie maślankami i kefirami, które doskonale gaszą pragnienie, a jednocześnie dają poczucie sytości. Dziś naszła mnie jednak ochota na jakieś ciasto z owocami. Ponieważ miałem akurat opakowanie borówek amerykańskich, postanowiłem przygotować z ich wykorzystaniem tartę. Zapraszam.
przepis na tartę z borówkami amerykańskimi
składniki:
- 2 szklanki mąki
- 170 g masła
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- ½ szklanki zimnej wody
- opakowanie borówek amerykańskich
- 3 łyżki cukru pudru
przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu do tarty. Robimy to zgodnie z przepisem, jaki znajdziecie w dziale kuchenne podstawy, a konkretne tu: przepis na ciasto kruche – wersja słodka.
Gotowy spód podpiekamy około 10 minut w 180 st. C. Wcześniej należy obciążyć go, aby nie podniósł się pod wpływem ciepła. Przykrywamy go w tym celu krążkiem papieru do pieczenia, który obsypujemy specjalnymi kulkami ceramicznymi lub po prostu fasolą lub grochem.
Borówki dokładnie opłukujemy, a następnie mieszamy z cukrem pudrem. Wykładamy je na podpieczony spód.
Pieczemy około 20-25 minut w 180 st. C.
Przed podaniem posypujemy nieco cukrem pudrem.
Smacznego!