Tarta z borówkami amerykańskimi

na 28 lipca 2013 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Przyznam szczerze, że w te upały nie mam wcale apetytu i najchętniej całe dnie posiłkowałbym się jedynie maślankami i kefirami, które doskonale gaszą pragnienie, a jednocześnie dają poczucie sytości. Dziś naszła mnie jednak ochota na jakieś ciasto z owocami. Ponieważ miałem akurat opakowanie borówek amerykańskich, postanowiłem przygotować z ich wykorzystaniem tartę. Zapraszam.

tarta z borowkami amerykanskimi

przepis na tartę z borówkami amerykańskimi

składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 170 g masła
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki zimnej wody
  • opakowanie borówek amerykańskich
  • 3 łyżki cukru pudru

przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu do tarty. Robimy to zgodnie z przepisem, jaki znajdziecie w dziale kuchenne podstawy, a konkretne tu: przepis na ciasto kruche – wersja słodka.
Gotowy spód podpiekamy około 10 minut w 180 st. C. Wcześniej należy obciążyć go, aby nie podniósł się pod wpływem ciepła. Przykrywamy go w tym celu krążkiem papieru do pieczenia, który obsypujemy specjalnymi kulkami ceramicznymi lub po prostu fasolą lub grochem.
Borówki dokładnie opłukujemy, a następnie mieszamy z cukrem pudrem. Wykładamy je na podpieczony spód.
Pieczemy około 20-25 minut w 180 st. C.
Przed podaniem posypujemy nieco cukrem pudrem.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top