Kompot z rabarbaru to mój ulubiony czerwcowy napój. Cały rok czekam na moment, gdy w warzywniaku pojawią się laski rabarbaru. W rym roku nastąpiło to dość późno, ale warto było czekać. Teraz co kilka dni gotuję spory garnek tego kompotu, który doskonale gasi pragnienie, szczególnie gdy dodatkowo zmieszamy go z gazowaną wodą mineralną.
przepis na kompot z rabarbaru
składniki:
- 750 g rabarbaru
 - 1 duże jabłko
 - 1/2 cytryny
 - 2 litry wody
 - 6 łyżek cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniiowego
 
przygotowanie:
- Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Kroimy w kawałki i wkładamy do garnka.
 - Jabłko obieramy i kroimy w kawałki. Podobnie robimy z cytryną. Owoce dodajemy do rabarbaru.
 - Dodajemy cukier i kilka minut prażymy na niewielkim ogniu.
 - Dodajemy wodę i cukier waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zostawiamy aby nieco przestygło.
 - Kompot odcedzamy,a owoce przecieramy przez sito, tak by oddały do kompotu cały swój smak.
 - W razie potrzeby dosładzamy.
 - Chłodzimy kompot w lodówce.
 
Smacznego!























