12 kwietnia obchodzony jest na świecie Dzień Czekolady. Czekolada pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie znano ją już 3000 lat temu, choć wówczas była podawana w formie napoju z solidnym dodatkiem papryczki chli. Na Stary Kontynent zawitała dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba i dość szybko zawładnęła sercami Europejczyków.
Czekolada w umiarkowanych ilościach jest doskonała dla zdrowia – bogata w witaminy i składniki odżywcze czynni nas szczęśliwszymi pozytywnie podkręcając endorfiny.
Światowy Dzień Czekolady to jedno z ulubionych świąt łasuchów i amatorów wszelkich deserów, choć tak naprawdę czekolada jest doskonałym dodatkiem także do dań głównych, zdecydowanie bardziej wytrawnych. Warto spróbować sosów z jej dodatkiem, które niesamowicie urozmaicają smak mięs.
Dziś zapraszam Was na bardzo prosty deser śmietankowy. To dosłownie kilka minut pracy, a efekt doskonały.
 
przepis na Deser śmietankowo-czekoladowy
składniki:
- 200 g czekolady
 - 300 ml śmietany kremówki
 - 250 g serka mascarpone
 - 100 g herbatników
 - Cukier puder
 
przygotowanie:
180g czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można ewentualnie użyć mikrofali, ale trzeba wówczas uważać by jej nie przypalić.
 Do rozpuszczonej czekolady dodajemy pokruszone herbatniki i odstawiamy do ostygnięcia.
 Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, a następnie dodajemy powoli mascarpone.
 Gdy śmietana połączy się z serkiem, dodajemy czekoladę i mieszamy.
 Nakładamy do naczyń i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
 Przed podanie posypujemy obficie startą resztą czekolady.
 Smacznego!
























Mam sporo zapasów słodyczy już wiem co z nich zrobię, dzięki za przepis :)
Polecam!
Pysznie:)
:-)