Minestrone

na 17 kwietnia 2013 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Śnieg wreszcie ustąpił i możemy cieszyć się promieniami słońca, którego nie widzieliśmy już dość dawno. To właśnie natchnęło mnie do przygotowania klasycznej włoskiej zupy jarzynowej – minestrone. Jest to danie niezwykle bliskie memu sercu, ponieważ podawana była ona, w sumie nie tak dawno temu, naszym weselnym gościom. Tamta zupa różniła się od tej tym, że zamiast makaronu pływały w niej mięsne klopsiki. To jednak wersja w pełni jarska.

minestrone

przepis na Minestrone

składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • średni seler korzenny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • puszka białej fasoli
  • 2 pomidory
  • makaron
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • liść laurowy

przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.
Marchewki po obraniu kroimy w plasterki i dodajemy do garnka. Dodajemy posiekane łodygi selera, pora i cebulę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obranego selera korzennego oraz pietruszkę.
Przesmażamy chwilę razem, a następnie zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy 20 minut.
Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skóry i gniazd nasiennych oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy kolejne 10 minut.
Parę minut przed końcem gotowania dodajemy odcedzoną fasolę.
Podajemy z makaronem, posypaną posiekaną natką pietruszki i bazylią.
Smacznego!

Tagi: , , , , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Pyszna jest ta zupka :)
    I u Ciebie bardzo smakowicie wygląda. Bardzo się cieszę,że mamy w końcu wiosnę, u mnie dziś było 23 stopnie. Cudownie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top