Po świętach sklepy wyprzedają na potęgę to czego nie udało im się sprzedać w czasie świątecznej gorączki zakupów. Wszystko oczywiście, z uwagi na kończące się terminy zdatności do spożycia, w cenach promocyjnych. Warto wtedy mieć oczy dookoła głowy, bo zawsze można coś ciekawego trafić. Ja na przykład załapałem się na wyprzedaż karkówki wieprzowej za połowę ceny, którą postanowiłem upiec. Taka karkówka pieczona w czosnku to doskonały pomysł nie tylko na obiad, do podania z odpowiednim sosem, ale również składnik sałatek lub kanapek.
Do przygotowania marynaty użyłem oleju słonecznikowego, który niedawno otrzymałem do spróbowania od firmy Zielony nurt. Firma ta specjalizuje się w tłoczeniu na zimno przeróżnych olei, które bogate są z kwasy wielonasycone oraz witaminy. Zapewniam, że olej ten jest niezwykle smaczny i idealnie pasuje do marynat i dressingów sałatkowych. Zapraszam do zapoznania się z innymi produktami tejże firmy.
przepis na Pieczoną karkówkę w czosnku
składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- olej słonecznikowy tłoczony na zimno
- sól
- garść suszonej włoszczyzny
przygotowanie:
Mięso dokładnie płuczemy wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Czosnek obieramy i siekamy, a następnie wkładamy do moździerza. Dodajemy zioła, solidną szczyptę soli oraz około 50 ml oleju. Całość ucieramy, aż składniki się połączą.
Mięso porządnie nacieramy czosnkowo-ziołową marynatą i odstawiamy na 2-3 godziny.
Zamarynowaną karkówkę wkładamy do naczynia do zapiekania, na dnie którego rozsypujemy nieco suszonej włoszczyzny. Ja użyłem garnka rzymskiego, ale może to być brytfanka lub naczynie szklane.
Pieczemy około 90 minut w 180 st. C.
Smacznego!
Karkówka jest fantastyczna:-)
Pieczona karkówka jest pyszna:) Też robiłam z czosnkiem. ;)
Karkówka wygląda solidnie, dobre i smaczne danie.
Dzięki :-)