Pasztet ze śliwkami

na 1 kwietnia 2013 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Już w starożytnym Rzymie przyrządzane były różnego rodzaju pasztety, a współcześnie te najbardziej popularne przepisy pochodzą z Francji. Ostatnio obejrzałem program kulinarny Ani Starmach, który zachęcił mnie do tego, żeby samemu spróbować taki pasztet upiec. Przygotowanie pasztetu wydawało się zajęciem niezwykle pracochłonnym, jednak oprócz zmielenia składników i napełnienia formy, niewiele trzeba przy nim zrobić. A efekt jest przepyszny – tak przynajmniej powiedzieli nasi goście wielkanocnego śniadania, na które pasztet przygotowałem.

pasztet ze sliwka

przepis na Pasztet ze śliwkami

składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 600 g łopatki wołowej
  • 300 g boczku
  • 5 kurzych wątróbek
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 pietruszka
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 bułka
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • 2 garści suszonych śliwek
  • 600 ml wody
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

przygotowanie:

Mięso oprócz wątróbek dokładnie myjemy, kroimy w podobnej wielkości kawałki i wkładamy do garnka.
Do mięsa dodajemy umyte, obrane i pokrojone warzywa.
Przyprawy (oprócz pieprzy ziołowego) ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy wodą, do przykrycia, nie więcej.
Gotujemy mięso około 90 minut, a na koniec dodajemy wątróbki, które gotujemy jeszcze około 5 minut.
Odstawiamy do ostudzenia, a w bulionie moczymy pokrojoną w kawałki bułkę.
Ugotowane warzywa, mięso i bułkę dwukrotnie mielimy.
Do mięsa dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy.
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej 1/3 mięsa, przekładamy połową posiekanych śliwek. Przykrywamy kolejną 1/3 mięsa i drugą połową śliwek. Na wierzch wykładamy resztą mięsa, dokładnie uklepujemy i posypujemy bułką tartą.
Pieczemy w 190 st. C około 70 minut.
Pasztet wyjmujemy z formy po całkowitym jego wystudzeniu.
Smacznego!

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. adatta pisze:

    Pasztet był wspaniały:-)

  2. Majana pisze:

    Wspaniały pasztet Kuba!
    Ja też robiłam, tym razem z żurawiną. Ogólnie pasztet robiłam drugi raz , jestem niezwykle zadowolona z efektu. :)
    I u Ciebie widzę pysznie. :)
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top